Vaak s’nachts plassen? Dit zijn de oorzaken

Slapen is heerlijk en het is dan ook mega irritant als je nachtrust steeds verstoord wordt door een opdringerige blaas. Wat moet dat moet. s’Nachts plassen is niet prettig maar sommige mensen ontkomen er niet aan. De een moet vaker z’n bed uit dan de ander. Waar ligt dat nou eigenlijk aan?

Het vaker moeten plassen dan normaal gesproken noem je in de nacht ook wel nycturie. Je hebt hier last van als je vaker dan een keer je bed uit moet. Een overactieve blaas kan verschillende oorzaken hebben. In eerste instantie kan het heel onschuldig zijn: je hebt ’s avonds te veel gedronken, je houdt meer vocht vast het heeft met je leeftijd te maken. Toch zijn er ook minder onschuldige redenen waarbij het verstandig is om een arts raad te plegen. Denk aan een overactieve blaas, stress, een urineweginfectie of neurologische ziekten. Vaak weet je zelf of het ligt aan je drinkgedrag of dat het een raadsel blijft waarom je s’nachts zo vaak je bed uit moet.

Ouder worden
Ouder wordt gaat gepaard met verschillende kwaaltjes. Een gevoelige blaas is daar een van. Dit komt onder andere door de hormoonhuishouding die verandert (met name het tekort aan het hormoon vasopressine). Wanneer je ouder wordt, houd je ook meer vocht vast. Wanneer je lichaam rust en plat ligt, wordt het vocht verdeeld over het lichaam en gaan de nieren werken. Júíst s’nachts.

Zwangerschap
Vaker plassen is een van de eerste symptomen van een zwangerschap. In het begin van je zwangerschap is het zwangerschapshormoon HCG de ‘schuldige’. Het HCG hormoon zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer naar de nieren waardoor deze efficiënter werken. Dit samen maakt dat je blaas zich sneller vult waardoor je vaker naar het toilet moet. Ook s’nachts. Het is vervelend maar helaas doe je er niet zoveel aan.

s’Nachts plassen hoeft dus niet altijd erg te zijn, vervelend blijft het wel. Soms gaat het vele plassen vanzelf voorbij, maar soms ook niet. Het is dan belangrijk om na te gaan waar het door komt. Ervaar je veel stress? Zit je hoog in je emoties? Heb je ook nog andere klachten?

Wanneer je de oorzaak van de vele nachtelijke bezoekjes aan de wc niet kunt herleiden, is het verstandig om een plasdagboek bij te houden. Zeker wanneer je merkt dat je overdag minder uitgerust bent omdat je niet 6 tot 8 uur achter elkaar slaapt. In een dagboek houd je bij hoeveel je drinkt. Wat de s’avonds nog eet & drinkt en of je alcohol drinkt. De volgende stap is die naar de dokter.