Uitgelichte modezaken: Azzedine Alaïa

“Fashion will last forever. It will exist always. It will exist in its own way in each era.”

Zeg de naam Azzedine Alaïa je wat? Krijg je een visioen van krachtige en glimlachende supermodellen als – Naomi Campbell, Stephanie Seymour en Linda Spierings – in zijn sexy jurken? Zijn sensuele, übervrouwelijke en comfortabele ontwerpen zijn onweerstaanbaar voor opvallende vrouwen als Michelle Obama, Carla Bruni en Farida Khelfa. Beroemd, verlegen, berucht en onafhankelijk. Genoeg redenen om te houden van één van s’werelds meest gerespecteerde mode ontwerpers: Azzedine Alaïa.

Na zijn studie beeldhouwen aan de kunstacademie in Tunesië vertrekt Azzedine Alaïa in 1957 naar Parijs, waar hij het vijf dagen uithoudt bij modehuis Dior. Door als huishouder en oppas voor Comtesse de Blégiers te werken, krijgt hij een aantal van haar Franse elite vriendinnen als klant. Eind jaren zeventig kan hij zijn eerste atelier openen en komt hij met een kleine collectie. Begin jaren tachtig wordt er in het Amerikaanse modedagblad WWD een foto gepubliceerd van zijn modellen in Alaïa-ontwerpen op weg naar een modeshow. Dit brengt Alaïa in het midden van de jaren tachtig naar het toppunt van zijn roem. Na de dood van zijn tweelingzus stopt Azzedine Alaïa begin jaren negentig met het geven van modeshows. De jaren daarna toon hij zijn collecties tijdens kleine presentaties in zijn eigen studio.

Alaia met Naomi

Alaïa in zijn atelier met Naomi Campbell. Foto via Latelierbelgrade.com

Azzedine Alaïa blijft dicht bij het vrouwenlichaam en haar vormen, deze omarmt hij en benadrukt ze door het gebruik van bijzondere materialen. Deze kracht gebruikt hij ook bij het ontwerpen van zijn tassen, riemen en schoenen, waarbij hij prachtige motieven uit leer laat laseren. Zijn jurken zijn vaak gemaakt van een stevig tricot of speciaal breisel. Ze passen als een tweede huid en accentueren de vormen en beweging van de vrouw door de smalle tailles en uitstaande rokken. Alaïa leert – opmerkelijk genoeg – tijdens het maken van kostuums voor de striptease-danseressen van de Parijse club ‘Crazy Horse’ het esthetische belang van het lichaam en vooral la fesse, ofwel: de billen.

“The foundation of beauty is the body.”
Vrouw in jurk

Fascinerend is dat Azzedine Alaïa vastberaden is en zich niet houdt aan trends en het tijdschema van de mode-industrie. Hij ontwerpt niet voor een seizoen, hij ontwerpt voor het lichaam. Azzedine Alaïa – altijd gekleed in zwart – is nog dagelijks te vinden in de Parijse wijk ‘Le Marais’, waar hij van zijn huis naar zijn atelier aan ‘Rue de Moussy’ loopt. Het is een prachtige ruimte waar al zijn ontwerpen uithangen met stapels schoenendozen en een groot portret van scherven porselein. Een bezoek is magisch.

“My obsession is to make women beautiful. When you create with that in mind, things can’t go out of fashion.”

Shopping

Zwarte sandaal

Alaia sandaal

Alaïa sandaal via Tami Kern Dépôt-Vente

Via Tami Kern Dépôt-Vente

Groene Jurk
Groene jurk
Via Montaigne Market

Boek
Boek Azzedine Alaïa
Via 10 Corso Como

Laser cut laarsje
Laarsje met gaatjes
Via The Outnet

Zwarte jurk
Zwarte jurk met klokrok
Via Browns Fashion

Valt Alaïa iets buiten je budget? Wij hebben twee toppers gevonden!

alaia look-a-likeblauwe mouwloze jurk

 

Sandro via Theoutnet.com

Maje via Bloomingdales.com

Dit artikel is geschreven door Evan & Joan Dijkstra, onze fashion contributors.