Travel Guide Sri Lanka: The Basics

Je hoort het nu steeds vaker; Sri Lanka. Herrezen vanuit een nare burgeroorlog en onderhand weer helemaal omgetoverd tot een magische reisbestemming. Dit maakt Sri Lanka een perfecte vakantiebestemming voor iedereen die de bekende weg wel een beetje zat is. Benieuwd naar ons avontuur? Lees dan snel verder!

Dat Sri Lanka hot is, hebben we gemerkt. Het wordt inmiddels zelfs het nieuwe Bali genoemd. Nu kan ik heel cool zeggen dat wij als een van de eerste het eiland hebben ontdekt, maar dat is natuurlijk gezwets. Nee hoor, per toeval hebben we Sri Lanka eigenlijk uitgekozen.

Als een volledig blanco canvas zijn we het vliegtuig in gedoken en hebben we het land op ons af laten komen. Met niet meer dan een paar tips van vrienden en familie en gezonde spanning, boekte we vrij last minute een ticket van Kuala Lumpur naar Colombo. De hoofdstad van Sri Lanka.

Processed with VSCO with hb1 preset

Bye bye Bali! Snelle stop in Kuala Lumpur en dan door naar Colombo.
Heb je trouwens onze travel guide van Ubud, Bali al gelezen?

Voordat we in de volgende artikelen de diepte in duiken, hierbij alvast wat basic info.

  • Valuta: Sri Lankaanse roepie, afgekort LK (1000LK is ongeveer €6,-)
  • Visa: 30 dagen toeristen visa is gratis, maar je hebt wel een ETA nodig. Deze kan je online bestellen via www.eta.gov en kost $35.
  • Taal: De officiële taal is Singalees. Nu spreken veel mensen een klein woordje Engels, maar sinds het niet meer verplicht wordt gesteld op scholen is het vaak erg basic.
  • Klimaat: Sri Lanka kent twee moessonperiodes; Zuid West (Yala) en Noord Oost (Maha).
    Yala is van mei tot eind september en Maha van oktober tot half april. Al moet ik zeggen dat wij in maart in beide gebieden zijn geweest en niet veel van de moesson hebben meegekregen. Het is altijd een beetje geluk hebben dus.
  • Eten: Van origine is het Sri Lankaanse eten vegetarisch. Hoogstens een stukje vers gevangen vis als ze geluk hebben. Maar stel je in op veel curry en heul pittig. De samosas langs de weg zijn echt een must try. Al zou ik wel een potje Norit in je achterzak meenemen, just to be sure
  • Pinnen: Het is altijd aan te raden om een Creditcard mee te nemen. Met name Mastercard is een topper, gezien deze kaart vrijwel overal wordt geaccepteerd. Pinnen met je “normale” bankpas is een stuk lastiger. Sowieso accepteert geen enkele winkel of restaurant een Maestro pas (bijvoorbeeld alle ING, Rabo en ABN passen). Het is dus aan te raden om genoeg geld te pinnen. Gelukkig zijn er wel een aantal banken waar je met Maestro geld uit de automaat kunt halen.

– HSBC
– Commercial Bank
– SampathBank

IMG_3897

Pinautomaat bij aankomst Colombo. 
Even goed opletten welke automaat Maestro accepteert dus! 

Handige reis apps

In Sri Lanka zijn er twee apps die je op je telefoon moét hebben:

  1. UBER (gratis)
    De bekende app is echt een lifesaver. Stel je namelijk voor; je hebt bijna geen cash meer en je moet naar het vliegveld. Dan heb je natuurlijk geen zin om te pinnen (kost extra geld). Gelukkig is UBER daar om je te redden! De app werkt namelijk niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Gewoon even je PayPal rekening of Creditcard aan linken en je hebt nooit meer cash nodig voor de taxi. Oh en je weet altijd de goede route en je betaalt dus nooit teveel.
  2. PickMe (gratis)
    Een Sri Lankaanse app waar je niet alleen auto’s en busjes kunt bestellen, maar ook tuktuks. Het fijne aan de app is, dat je precies kan zien wat de snelste route is naar je bestemming en dat de prijzen gewoon vast staan. Je kunt zelfs voor het boeken van je rit zien hoeveel de rit je ongeveer gaat kosten. Nooit meer uren onderhandelen met de chauffeur dus. Chill!

Internet
Mocht je net als wij, je werk meenemen op reis. Dan is internet je zuurstof. Zonder kun je simpelweg niet overleven. Boze opdrachtgevers en dreigende deadlines vinden internetloze omgevingen niet heel chill. Mocht je jezelf hierin herkennen dan heb ik goed en slecht nieuws. Het goede nieuws; internet in Sri Lanka is vrijwel overal super goed en super snel. Het slechte nieuws; het is tietjes duur.

Er zijn twee opties om internet te verkrijgen:

Pre-paid internet
Sri Lanka kent een aantal providers, waarvan Dialog de grootste en bekendste is. Het bereik van Dialog is inderdaad ook iets beter dan de andere providers, maar wij hadden een Mobitel simkaartje in ons modem en dat werkte ook prima.

Hieronder vind je een foto van de pre-paid internet pakketten.
Waar je voornamelijk rekening mee moet houden, is dat je bundel is verdeeld in een dag- en nacht bundel. Als je 28GB aanschaft houdt dit dus in dat 14GB overdag beschikbaar wordt gesteld en 14GB in de nacht. Maar ook dit verschilt per provider. Zo zijn er sommige draken die bijvoorbeeld maar 10GB overdag beschikbaar stellen en 18GB in de nacht. En met nacht bedoelen ze vaak van 23:00 uur tot 08:00 uur. Downloaden kun je dus het beste doen voordat je gaat slapen.

internet SL

Internet in publieke ruimtes
Mocht je van plan zijn om voornamelijk internet te gebruiken in publieke ruimtes, dan moet je ook hier rekening houden met bundels. Met uitzondering van de grote hotels, hebben restaurants en B&B’s namelijk ook een beperkte bundel. Meestal niet meer dan 10GB per maand. En ook hier geldt dat de helft overdag geldig is en de andere helft in de nacht. Mocht je meer internet nodig hebben, dan is het dus aan te raden om zelf een pre-paid bundel aan te schaffen.

Uiteraard raad ik iedereen aan om zoveel mogelijk offline te zijn tijdens je vakantie. Maar mocht je toch lekker vaak willen live zijn op Insta en Facebook, dan kan je dus het beste een pre-paid simkaartje kopen.

De taal
Nu heb ik net al kort even aangegeven dat de voertaal in Sri Lanka, Singalees is. Maar er wordt nog een taal gesproken, namelijk Tamil. Maar gezien de meeste mensen Singalees spreken, is dat dan ook de taal wat ik je zou kunnen aanraden om te leren. Leren?! Ik hoor het je denken. Jaa zeker. Het is wel zo beleefd om een paar woorden te leren, wanneer je een nieuw land gaat bezoeken. Dus bij dezen:

Goedemorgen – Subha udhaasanak
Goedemiddag – Subha dhavalak
Goedenavond – Subha sandhavak
Tot ziens – aayuboovan
Fijne dag – suba dawasak
Meneer – Mahadma
Mevrouw – Mahadmia
Hoe gaat het? – Kohomadhe?
Het gaat goed – hondai hondai
Dank u – Istuti
Excuses (mag ik iets vragen) – Samaavenna

*Let op: kans op eventuele spelfouten is aanwezig, gezien mijn Singalees ook niet meer is wat het geweest is…

Processed with VSCO with hb1 preset

Een handig spiekbriefje Singalees

Nu we de basis zaken achter de rug hebben, is het tijd om jullie mee te nemen in de magische wereld van olifanten, varanen, kokosnoten en sarees. Benieuwd? Houd dan Enfait in de gaten voor de volgende Travel Guide Sri Lanka: Kandy, Dambulla & Sigiriya.