Travel Guide: Shopping in Kuala Lumpur

Kuala Lumpur, het shopping walhalla van Azië. Indien je reist binnen Azië, dan kan je bijna niet om deze miljoenen stad heen. Of je er nu bent voor een korte layover of van plan bent om door Maleisië te reizen; met deze travel guide weet je precies waar je moet zijn als je even goed wil winkelen.  

Het vliegveld
De bekendste vliegvelden van Kuala Lumpur zijn KLIA1 en KLIA2. Op welke luchthaven je landt, heeft te maken met de vliegtuigmaatschappij. Zo heette KLIA2 voorheen LCCT (Low-Cost Carrier Terminal). Zoals de naam al doet vermoeden, vliegen op KLIA2 alleen low budget vliegtuigmaatschappijen. De bekendste is AirAsia. Doordat AirAsia uit is gegroeid als een van de grootste vliegtuigmaatschappijen van Azië, is LCCT benoemd tot KLIA2. Naar horen zeggen is dit vliegveld zelfs groter dan KLIA1.

Overstappen
Indien je moet overstappen op Kuala Lumpur moet je dus goed opletten vanaf welk vliegveld je vliegt vertrekt en op welk vliegveld je aankomt. Tussen de twee vliegvelden rijdt een trein, de KLIA Express. De trein doet er 3 minuten over om van het ene vliegveld naar het andere te rijden en kost 2 RM voor een enkeltje (+/- €0,40). Klik hier voor meer informatie.

Tegenwoordig hoef je vaak niet meer je bagage op te halen en opnieuw in te checken wanneer je met dezelfde vliegtuigmaatschappij verder vliegt. Toch zou ik dit altijd voor de zekerheid checken bij de incheckbalie en/of op de overstap locatie.

IMG_3810

Visa:
Als Nederlander hoef je vooraf geen visa aan te vragen. Bij het passeren van de immigratie onderweg naar de bagage claim, krijg je kosteloos een 30 dagen visa toegekend. Mits je niets op je kerfstok hebt staan natuurlijk. Na het maken van een foto en het scannen van onze vingers, kregen wij een stempel in ons paspoort en konden we gewoon doorlopen. Er werd ons niets gevraagd over ons verblijf en hoe lang we van plan waren om te blijven. Lekker snel en simpel!

Hoe kom je naar het centrum

Er zijn verschillende manieren om naar het centrum van Kuala Lumpur te reizen vanaf het vliegveld:

Taxi:
De makkelijkste manier is om een taxi te nemen. Vanaf KLIA2 naar Bukit Bintang is het ongeveer een uurtje tijden. Je kunt heel makkelijk een voucher voor de taxi kopen op het vliegveld. Dit zijn standaard prijzen wat een prettig idee is. Je hoeft dus niet te onderhandelen of je druk te maken dat je wordt afgezet. Voor een budget taxi naar het centrum van de stad betaal je 84RM, dat is ongeveer €18,-, voor een enkeltje. Dit geldt voor zowel KLIA1 als KLIA2. De prijs hangt af van je bestemming en het type auto.

Tip; Reis je met een surfboard? Dan is een budget taxi geen optie. De auto’s hebben allemaal een dichte kofferbak, wat het onmogelijk maakt om je surfboard mee te nemen. Een premium taxi beschikt wel over de mogelijkheid om je surfboard mee te nemen. Wij hebben 118RM betaald voor een enkeltje naar Bukit Bintang.

Chauffeur:
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je hotel een auto te laten sturen. Deze optie is wel altijd duurder dan een normale taxi, maar het voordeel is dat ze precies weten waar ze naar toe moeten. Al hebben de meeste taxi chauffeurs gewoon GPS in de auto, dus zou dat geen probleem moeten zijn.

Trein:
Dit is de snelste en goedkoopste manier. De KLIA Express rijdt namelijk niet alleen tussen KLIA1 en KLIA2, maar ook naar Sentral Station in Kuala Lumpur. Vanaf hier kan je er voor kiezen om een taxi te nemen naar het centrum/ je hotel. Dit werkt net als op het vliegveld alleen is het natuurlijk een stuk goedkoper, omdat je dichter bij de stad zit. Een enkeltje met de KLIA Express kost 35RM.

Buurten

Bukit Bintang:
Kuala Lumpur staat bekend als de stad van de winkelcentra. Voor elke shopaholic is dit dan ook werkelijk een walhalla. Met name de buurt Bukit Bintang is het hard van de stad als het gaat om winkelen. Hier vind je alle bekende merken van H&M en ZARA tot aan GUCCI en Chanel. Maar ook de Japanse H&M; Uniqlo (trouwens ook gewoon online te bestellen in Nederland) is in Kuala Lumpur te vinden.

In Bukit Bintang zijn diverse winkelcentra te vinden waaronder Pavilion, Fahrenheit, Lot 10 en The Berjaya Times Square. In The Berjaya Times Square vindt zich zelfs een heus attractiepark! Vrijwel alle winkelcentra’s zijn op loopafstand van elkaar. Maar geloof mij; je hebt behoorlijk wat uithoudingsvermogen nodig om ze allen te bezichtigen. Ze zijn namelijk vaak ontzettend groot en niet allemaal even boeiend.

IMG_3829
De entree van winkelcentrum Pavilion

China Town:
Nu moet ik heel eerlijk zijn, wij hadden 24 uur in Kuala Lumpur en hebben ons beperkt tot het winkelgebied Bukit Bintang. Een bezoekje aan China Town stond op de verlanglijst, maar hebben we niet meer gered. Mocht je iets langer de tijd hebben, dan raad ik het zeker aan om China Town te gaan bekijken. Hier schijnt ’s avonds een van de grootste avondmarkten te zijn waar je voor een prikkie allerlei souvenirs op de kop kunt tikken. Houd er rekening mee dat je hier gewoon kunt afdingen, dus lekker onderhandelen is geoorloofd!

Slapen

Er zijn genoeg hotels in de buurt van de winkelcentra’s, maar onze favoriet is toch wel WOLO Bukit Bintang. Het moderne en betaalbare hotel zit midden in het winkel gebruis van Kuala Lumpur. Tegenover Lot 10, praktisch naast Pavilion (Elite) en op 2 minuten lopen van winkelcentrum Fahrenheit. Wij vonden het heerlijk dat we af en toe onze vers gekochte aankopen veilig in onze kamer konden leggen, voordat we verder gingen shoppen.

IMG_3859

Eten

In en rondom Bukit Bintang zijn voldoende eetgelegenheden. Wij hebben onze favorieten op een rijtje gezet:

Quivo; De beste italiaan van Kuala Lumpur.
Of ten minste, denken wij. Wij hebben natuurlijk niet alle Italianen van Kuala Lumpur kunnen proeven, maar hebben wel wat vergelijkingsmateriaal om te weten wat een goede Italiaan is. En dit is er eentje! Probeer de salade Quivo of een van de verrukkelijke pasta’s of pizza’s. Je kunt hier eigenlijk niet mis gaan. Zelfs met onze allergieën wisten ze hier perfect mee om te gaan. Een prettige verrassing in Azië! Voor een salade, pasta, juice mix en een ijs koffie betaalde we in totaal €25. Iets duurder dan een eetkraam, maar nog steeds peanuts natuurlijk in vergelijking tot Nederland.IMG_3872
De Hutong Foodcourt van Lot 10;
Je zult hier waarschijnlijk onbewust voorbij lopen, maar dat is zonde. Hier vind je namelijk super lekkere Aziatische gerechten voor werkelijk een prikkie. Probeer bijvoorbeeld eens de gefrituurde eend of gestoomde vis. Jammie!
IMG_3843

Belasting

Je vraagt je wellicht af waarom dit enge woord in een travel guide genoteerd staat. Nou, dit gekke woord is wellicht zo gek nog niet. Het is namelijk zo dat Europese inwoners, belasting terug kunnen krijgen voor hun aankopen in het buitenland (met uitzondering Europa natuurlijk). Dit houdt dus in dat je voor je, bijvoorbeeld in Kuala Lumpur gekochte, spullen BTW kunt terug vragen. Hoe dit werkt, zal ik je uitleggen:

Stap 1: Het controleren van de winkel
Om je belasting terug te vragen, heb je een belasting teruggave formulier nodig. Beter bekend als een GST form. Niet alle winkels bezitten over deze formulieren of zijn gerechtigd om deze te verstrekken. De meeste winkels in de grote winkelcentra zijn dat gelukkig wel en te herkennen aan een GST sticker.
Stap 2: GST Form
Om dit formulier te kunnen ontvangen, hebben de winkels een paspoort nodig. Het is dus belangrijk dat je deze meeneemt. Een kopietje is vaak al voldoende.

Stap 3: Goedkeuring vragen op het vliegveld
Voordat je je centjes terug krijgt, moet je eerst goedkeuring aanvragen. Dit kan bij het GST kantoor. Het is vaak even zoeken naar dit kantoortje. Ze willen het namelijk niet te makkelijk voor je maken. Op KLIA2 vind je het kantoortje bij incheck balie Z. Je kunt het natuurlijk ook gewoon even vragen aan een willekeurige vliegveld medewerker, die weten ook altijd wel waar het zit.Belangrijk! Je moet dus VOOR het inchecken de goedkeuring aanvragen. Tevens zijn er nog een aantal andere voorwaarden waar je aan moet voldoen:- Een aankoop moet minimaal 300RM zijn. Dit is inclusief BTW. Je mag uiteraard meerdere bonnen indienen, mits het bedrag minimaal 300RM is en is gekocht tijdens je huidige verblijf.

– Het terug vragen van BTW geldt alleen voor het kopen van goederen. Je kunt dus geen BTW terugvragen over je eten of je verblijf bijvoorbeeld. Maar wel over de Macbook Pro die je net hebt gekocht (scheelt überhaupt al super veel geld trouwens!).

– De spullen moeten aantoonbaar zijn. Zorg er dus voor dat je de spullen binnen handbereik zijn als je je koffer pakt. Je moet deze namelijk bij de balie kunnen laten zien.

Als dat allemaal in orde is, dan krijg je het formulier retour met een bonnetje waarop de goedkeuring staat. Nu kun je gewoon lekker je baggage inchecken en naar je gate wandelen.

Stap 4: Je geld ophalen
Dit kantoortje zit bij gate L van KLIA2. KLIA1 heeft zijn eigen kantoortje, waar deze zit wordt uitgelegd bij het GST kantoor van KLIA1. Het refund kantoor zit na de douane en security, rechts. Hier lever je het formulier in wat je eerder bij het GST kantoor hebt ontvangen. Je kunt kiezen om het bedrag cash te ontvangen (volgens mij krijg je het dan in RM of Dollar retour) of terug te laten storten op je credit card.IMG_3885

Al met al is Kuala Lumpur de perfecte plek om je belangrijke inkopen te doen. De prijzen voor elektronica liggen vaak lager dan in Nederland en je hebt dus nog een extra belasting voordeel. Wel even de artikelen gebruiken voordat je naar huis gaat (en de kaartjes er af halen), anders moet je er in Nederland alsnog belasting over betalen. De stad heeft uiteraard veel meer de bieden dan alleen maar winkels, maar hier zijn wij helaas niet aan toegekomen. Wij raden het zeker aan om je layover met een of twee daagjes te verlengen om de stad beter te leren kennen.

Lees ook Bali Travel Guide: Ubud