Stop met onnodig pleasen, alsjeblieft!

Vraag jij je altijd in ernstige mate af hoe andere over jou denken? Heb jij vaak goedkeuring nodig en is nee zeggen echt niet jouw ding? Dan ben jij een pleaser en vertoon jij vast en zeker het volgende ongezonde gedrag:

1. Je kunt geen ‘nee’ zeggen
Een collega vraagt of jij wat van zijn of haar taken over kan nemen, je beste vriendin wil deze week nog afspreken en jouw zus heeft hulp nodig bij de verhuizing. Ja, ja, ja! Natuurlijk help jij mee, zelfs als je daar helemaal geen tijd voor hebt. Het gevolg? Jouw collega zit met de gebakken peren omdat jij het werk ook niet af krijgt, jouw beste vriendin heeft geen andere plannen kunnen maken en jouw zus heeft geen andere hulp ingeschakeld voor de verhuizing. Allemaal zitten ze in de penarie omdat jij de lieve vrede wilde bewaren en het woord ‘nee’ daarom niet over je lippen krijgt.

Ook voor jezelf kan het voor een flinke portie stress zorgen. Je neemt aardig wat hooi op de vork als je altijd overal ‘ja’ op zegt. Niemand kan op 5 plekken tegelijk zijn of 24 uur per dag werken. En omdat jij overal ‘ja’ op zegt moet je echt belangrijke dingen laten schieten. Als jij iedereen wilt pleasen schiet jij jezelf tekort.

Omdat je niet eerlijk bent naar jezelf en niet doet wat je echt wil raak je opgebrand.
Daarbij leren andere mensen je niet echt kennen en weten ze niet meer wanneer ze wél echt op je kunnen bouwen.

2. Je analyseert écht alles
Jij stelt jezelf echt honderdduizend vragen. Wat zal er gebeuren als? Hoe zouden ze wel niet over mij denken? Is het oké als?

De vragen hebben allemaal betrekking op een ander en niet op jezelf. Omdat je steeds aan een ander denkt vergeet jij jezelf. Daar wordt je geen fijner persoon van. Het is beter om jezelf vragen te stellen zoals: Wat voel ik? Wat wil ik?

Uiteindelijk kun je nooit de antwoorden invullen die een ander ‘misschien’ geeft. Zonde van je tijd.

3. Emoties van een ander zijn belangrijker dan die van jezelf
Fout! Emoties zijn iets van jezelf en ook de ander kan daar dus alleen zelf mee dealen. Het is fijn als jij een luisterend oor biedt, goedbedoelde adviezen geeft of er gewoon bent. Maar nee, jij kan geen hartzeer of ander leed wegnemen. Die strijd moet iedereen toch echt zelf strijden. En hoe kun je voor een ander zorgen als het niet goed met jou gaat?

Doe-het-zelf therapie voor als echt alles tegenzit.

4. Je bent té lief
Jij wil het iedereen na de zin maken en bij jou komt niemand iets te kort. Maar pas op:

Het vergt veel energie om constant de behoeften van anderen te vervullen. Het beperkt je enorm in je eigen vrijheid en uiteindelijk sloopt het je. Daarom is het zo belangrijk om vooral goed naar jezelf te luisteren. Voor jezelf opkomen is niet hetzelfde als mensen afwijzen of teleurstellen. Je volgt gewoon je gevoel. Besef je wel, niet iedereen zal je altijd aardig vinden ook al doe je nog zo je best. En de mensen die dat wel doen vinden je ook nog aardig als jij wat assertiever wordt.

Volg ons ook op Instagram!