Shocking: uitslapen op je vrije dag brengt verhoogde gezondheidsrisico’s met zich mee

Na een drukke werkweek kijk je ongetwijfeld enorm uit naar het weekend; het moment voor ontspanning, leuke dingen én (niet geheel onbelangrijk) een paar extra uurtjes slaap. Waarschijnlijk is uitslapen hetgeen waar je nog het meest naar toeleeft na een drukke week. Even lekker bijtanken en uitrusten, zodat je vol goede moed en energie de nieuwe week kunt ingaan. Het lijkt allemaal enorm gezond, die extra uurtjes slaap in het weekend, maar in de praktijk blijkt uitslapen helemaal niet zo gezond te zijn als je waarschijnlijk had gedacht. Shocking!

Lees ook: Speciaal voor jullie: de schoonheidsvoordelen van sport op een rijtje

Een Amerikaans onderzoek toont aan dat mensen die in afwisselende shifts werken een verhoogd risico lopen op hartaandoeningen en diabetes. Daarnaast toont hetzelfde onderzoek aan dat mensen die in het weekend er een ander slaapritme op nahouden dan doordeweeks, dezelfde (verhoogde) risico’s lopen. Oh my!

Zeven dagen lang hebben de onderzoekers 447 mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie 30 – 54 geobserveerd, hun bewegingen geanalyseerd en bijgehouden wanneer de geobserveerden in slaap vielen en wakker werden. Bijna 85 procent van de geobserveerden werd op hun vrije dagen (in het weekend) later wakker dan tijdens de werkweek. De onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat hoe groter het verschil in het slaapritme tussen doordeweekse dagen en de vrije dagen (in het weekend) is, hoe groter de risico’s voor hart- en vaatziekten (verhoogd cholesterolgehalte, verhoogd triglyceridegehalte en een verhoogde insulineresistentie). Zelfs na correctie van bijvoorbeeld alcoholinname blijven de risico’s verhoogd. Wel is het nog onduidelijk wat de effecten van een onregelmatig slaapritme voor de lange termijn precies zullen betekenen.

Lees ook: Lekker wegdromen in deze berige slaapzak