Praktijkverhalen: those hypes drive me crazy!
M. komt op het spreekuur. In gehaaste modus beland ze in haar sportoutfit op de stoel naast me. Sorry dat ik zo laat ben! Ik had het erg druk en wilde ook nog naar de gym. M. is een Amerikaanse expat die door haar werkgever naar Amsterdam is uitgezonden. Ze verteld me dat ze op zoek is naar professionele hulp omdat ze door de bomen het bos niet meer ziet. Ze is namelijk als jaren bezig om haar ‘ideale’ food lifestyle te vinden. Iets wat in de mode is, waarmee ze afvalt, wat haar helpt haar sportprestaties te verbeteren en wat mega gezond is. Ze is al zo’n 15 jaar bezig om alle nieuwste trends op voedingsgebied te volgen en heeft dan ook alles geprobeerd: van het Atkins dieet tot low-fat diets en nu is ze in de ban van veganistisch en clean eating (zero kunstmatige toevoegingen of voorbewerking).
Echter, ze vraagt zich af of ze wel op de goede weg is en raakt steeds meer in de war van alles wat ze wel en niet mag eten. Waar het bij Atkins nog ging om het vermijden van koolhydraten, heeft ze zich nu een eetstijl aangemeten waarbij er nauwelijks nog iets overblijft wat ze wel mag. Ze eet momenteel voornamelijk biologische avocado’s, ongebrande noten en zelfgemaakte baksels waarvoor ze uren in de keuken moet staan. Daarnaast moet ze ook nog elke dag naar de gym, want dat past helemaal in haar ideale plaatje. Met haar baan van 60 a 70 uur per week er nog bij en M. loopt volledig over.
Wanneer ik haar vraag wat nu echt de reden is van haar zoektocht naar het ideale dieet, geeft ze aan dat ze denkt dat ze controle op haar eten uit moet oefenen omdat ze zichzelf anders niet accepteert. Ze denkt dat ze zichzelf wel iets moet ontzeggen omdat ze ook vaak ‘zondigt’, en dat mag volgens haar niet (een drankje op de vrijdagavond, een keertje chips als ze moe is). Ze is heel gevoelig voor alles wat ze online tegenkomt zoals plaatjes op Instagram van slanke vrouwen in een yoga pakje met een vegan lifestyle. Maar ook haar vriendinnen die elkaar continu opjutten met wat je wel en niet zou moeten eten. Ze geeft toe: ‘al die hypes… they are driving me crazy!’. En dat toegegeven, gaan we daar verder mee aan de slag.
Want wie zegt dat M. daaraan mee moet doen? Wie zegt dat het per se gezond voor haar is om zo rigide te leven? Geen enkele professionele voedingsdeskundige zou dat beamen. En waarom denkt ze dat zij het verdient om zichzelf dingen te ontzeggen? Dat zou geen enkele gedragstherapeut beamen! We gaan haar opnieuw leren eten door haar af te laten kicken van de hypes en terug te gaan naar een normaal, gezond en gebalanceerd eetpatroon. Daarnaast gaat ze mindfulness beoefenen met een van onze therapeuten om te leren hoe ze kan ontspannen in haar drukke leven en hoe ze meer zelfliefde kan ontwikkelen. Na 15 jaar lang worstelen met hypes, gaat ze onder begeleiding weer terug naar de basis.