Je overweegt een cosmetische ingreep. Wat nu?
De uitkomst van een cosmetische ingreep is niet gegarandeerd. Wel is het mogelijk om tegenvallende resultaten of complicaties zo veel mogelijk voorkomen door het kiezen van een goede behandelaar die gebruik maakt van kwalitatief goede producten. Zelf ben je deels verantwoordelijk door je te houden aan de voorgeschreven voor- en nazorg.
In dit artikel reiken we je een stappenplan aan voor als je een cosmetische ingreep overweegt. Als je een cosmetische ingreep overweegt, neem dan dit stappenplan in acht.
1. Kies de juiste beroepsgroep.
Tussen de beroepsgroepen in de cosmetische branche zit vaak een overlap in het behandelaanbod. Super verwarrend als je een behandeling overweegt die door meerdere beroepsgroepen wordt aangeboden. Om het je gemakkelijker te maken legt Sietske van Wiemooiwilzijn.nl uit waar je terecht kunt voor een behandeling:
• Voor huidverbeterende behandelingen waarbij er geen schade ontstaat aan de huid kun je naar een SCHOONHEIDSSPECIALIST. Een schoonheidsspecialist dient aangesloten te zijn bij de ANBOS.
• Bij huidverbeterende behandelingen waarbij wel schade aan de huid ontstaat (denk aan chemische peelings, laser, microneedling, etc.) ga je naar een HUIDTHERAPEUT of DERMATOLOOG. Zoek een huidtherapeut via de NVH. Dermatologen zijn aangesloten bij de NDVD.
• Voor behandelingen met fillers en Botox ga je naar een erkend COSMETISCH ARTS. Check of de cosmetisch arts is aangesloten bij de NVCG.
• Voor alle operatieve ingrepen waarbij gesneden wordt (als een ooglidcorrectie, borstvergroting, etc.) ga je naar een PLASTISCH CHIRURG. Check of de plastisch chirurg is aangesloten bij de NVPC en of de NVEPC.
2. Kies de beste arts of specialist.
Voor alle artsen en specialisten geldt dat alleen een opleiding of titel niet betekent dat ze automatisch de beste zijn in elke behandeling. Je wordt pas goed in een behandeling als je die regelmatig uitvoert en je kennis up-to-date houdt door het volgen van bijscholing. Je kunt daarom je vraagtekens zetten bij een arts of specialist met een heel breed behandelaanbod. De beste taart haal je bij de patisserie en niet in de supermarkt, laten we maar zeggen. Hoe kom je er dan toch achter of een arts zo goed is als hij of zij zegt?
• Win ervaringen in van mensen die je zijn voorgegaan. Dat kan online op kliniekervaringen.nl en zorgkaartnederland.nl. Wees wel kritisch. Ondanks dat er zoveel mogelijk aan wordt gedaan om te zorgen dat er niet gesjoemeld kan worden met reviews zijn er klinieken die cliënten korting geven in ruil voor het schrijven van een lovende review.
• Doe een beroep op je eigen netwerk. Bespreek je wens om je cosmetisch te verfraaien met mensen die je vertrouwt en waarvan je weet dat zij ook iets hebben laten doen.
• Wiemooiwilzijn.nl staat natuurlijk ook tot je beschikking. Je kunt ze benaderen via info@wiemooiwilzijn.nl en +31 652737046. Wij geven je kosteloos advies over mogelijke behandelingen en artsen en specialisten.
3. Laat je niet leiden door aanbiedingen.
Alles dat te mooi om waar te zijn lijkt, is het vaak ook. Aanbiedingen waar enige tijd- gerelateerde druk vanuit gaat (bijvoorbeeld deze maand van €.. voor €..) mogen officieel niet. Cosmetische ingrepen zijn per definitie kostbaar. Je kunt je voorstellen dat een kliniek in de Achterhoek wellicht een lagere huur heeft dan een kliniek op de gracht in Amsterdam, maar de inkoopprijs van het product blijft hetzelfde. Meestal wordt er bespaard op de ervaring van de arts, vaak op de tijd die er voor je wordt genomen en ook op de kwaliteit van de producten.
4. Neem je tijd.
Als je een consult inplant bij een specialist is dat altijd vrijblijvend en het verplicht je nooit tot het ondergaan van een behandeling. Het consult is er om antwoord te krijgen op je vragen. Officieel moeten de kliniek en de behandelaar je voldoende bedenktijd geven. Neem die tijd ook. Wellicht dat je met de ingewonnen informatie tot een andere keuze komt.
5. Bereid je voor.
Ben je tot een keuze gekomen voor een behandeling en de arts of specialist die de behandeling uit gaat voeren, bereid je dan voor.
• Zorg dat je uitgerust en in goede lichamelijke én geestelijke toestand de cosmetische ingreep ondergaat.
• Houd je aan de voorgeschreven nazorg. Vraag hiernaar tijdens het consult zodat je eventuele benodigdheden (als compressiekleding) ruim op tijd in huis hebt en mee kunt nemen naar de behandeling.
• Vraag bij grotere ingrepen hulp aan iemand uit je omgeving om je op te halen na de behandeling en je bij te staan tijdens je herstel. Vooral de eerste nacht is het belangrijk dat er iemand bij je in de buurt is die je kan helpen indien nodig.