Ben jij ouder dan je échte leeftijd?

Terwijl je druk bent met het investeren in een gladde en strakke huid, gebeuren er onder de huid dingen die je nooit weg kunt smeren. Het menselijk lichaam is biologisch gezien een tikkende tijdbom en daar kan geen crème tegenop. Want onder de huid krijgen je chromosomen te maken met een tekort aan telomeer. Wat?

Telomeer betekent eindstuk in het Grieks en telomeren zijn letterlijk de eindstukken van onze chromosomen. Jonge chromosomen hebben flink wat telomeer aan de uiteinden, oudere cellen niet. Een kortere telomeerlengte wordt geassocieerd met verschillende ouderdomsverschijnselen. Zie het zo: aan het uiteinde van je schoenveter zit een hard stuk plastic, dit beschermt de veter. Als dit eindstukje niet meer aan je veter zit gaat deze rafelen. Dit is exact wat er met je chromosomen gebeurt. Wanneer de cellen in je lichaam zich delen, worden de telomeren korter. Als telomeren té kort worden, gaat de cel dood. De snelheid waarmee cellen afsterven heeft een grote invloed op het verouderingsproces.

Dit proces wordt versnelt als je veel stress hebt, alcohol drinkt, rookt, veel in de zon zit of ongezond eet. Het goede nieuws is: er zijn ook dingen die je kunt doen om dit proces te vertragen. Antioxidanten beschermen telomeren tegen beschadiging en ook omega-3 vetzuren en vitamine D worden geassocieerd met gezondere telomeren.

1. Zo min mogelijk stress
Iedereen weet dat stress een enorme impact heeft op hoe je je voelt. Het is een van de meest voor de hand liggende oorzaken voor veroudering en je ziet het vrijwel direct: denk aan wallen onder de ogen en een grauwe huid. Wat je niet ziet is dat stress ervoor zorgt dat de telomeren sneller beschadigen. Helaas kun je stress niet altijd voorkomen, maar er zijn situaties die je beter kunt vermijden.

2. Anti-aging dieet
Het is bewezen dat een antioxidantrijk dieet de afbraak van telomeren vertraagt. Goji bessen, bosbessen, pure chocolade, pecannoten en artisjokken bevatten bijvoorbeeld veel goede antioxidanten die de natuur een handje helpen. Selenium, paranoten, oesters, broccoli, kool, knoflook, spinazie en bieten zijn ook de moeite waard om regelmatig te eten.

3. Anti-aging work-out
Recente studies hebben aangetoond dat cardio en aerobics het verschrompelen van telomeren voorkomen. Een training van ongeveer 45 minuten geeft ze een flinke boost dus die work-out is zeker de moeite waard! GO. GO. GO.

4. Anti-aging mindfulness
Mediteren is niet nieuw, mensen doen het al eeuwen omdat het goed voor je is. Maar waarom helpt het tegen veroudering? Omdat mediteren je cortisol levels omlaag brengt en zo blijven de cellen langer jong.

5. Schoonheidsslaapje
Verschillende onderzoeken hebben bewezen dat acht uur slapen per nacht wel degelijk invloed heeft op het verouderingsproces. Mensen die weinig slapen merken het effect vrijwel meteen: denk aan hangende oogleden, gezwollen ogen, wallen, een grauwe huid en rimpels.

Lees ook: dit is waarom dierproefvrij in sommige gevallen misleidend is.