Opgelet: deze 10 dingen kunnen je hormonen uit balans brengen
Als een vrouw zwanger is of haar ‘periode’ heeft, kan ze nogal moody zijn. Oorzaak van de humeurigheid zijn hormonen die uit balans zijn. Volgens hormoonexpert Sara Gottfried kunnen ook bepaalde cosmeticaproducten, voedingsstoffen en teveel sport (!) zorgen voor een hormonale disbalans. Interesting…
Lees ook: Waarom ik gestopt ben met de pil
Maar, als we Sara Gottfried moeten geloven, er zijn meerdere dingen die ervoor zorgen dat je hormonen uit balans raken. Dingen in je directe omgeving, waarvan je niet verwacht dat ze zulke ‘schade’ kunnen aanrichten. Met ‘dingen in je directe omgeving’ doel ik op nagellak, de bank waarop je zit (!!!) of zelfs de shampoo die je gebruikt. Deze ‘onschuldige’ dingen kunnen je hormonen op hol laten slaan. Bizar! En dat zijn niet eens de enige hormoon killers die zich in je directe omgeving bevinden. Nee, er zijn veel meer alledaagse dingen die funest zijn voor je hormonen.
1. Taart
Ook wij horen dit nieuws liever niet, maar teveel suikerhoudende voedingsmiddelen kunnen insulineresistentie veroorzaken. Insulineresistentie houdt in dat je lichaamscellen immuun zijn voor insuline. Insuline is een chemische stof die ervoor zorgt dat je lichaam in staat is om energie te verbranden uit het voedsel dat je eet. Wanneer je teveel suikers eet, gun je je lichaam niet de ruimte om de suikers om te zetten in glycogeen – een stofje dat nodig om eten te verbranden. Het gevolg daarvan is dat je lever de suikers omzet in vet, wat leidt tot gewichtstoename, suikerverslaving en een hormonale disbalans.
2. Nachtrust
De crappy mood die je van een slechte nachtrust krijgt, wordt door hormonen veroorzaakt. Ook zorgt slaaptekort voor een verhoogd cortisol niveau. Hierdoor ben je sneller moe en blijf je in een vicieuze ‘moeheidscirkel’ hangen. Tevens zorgt weinig slaap ervoor het ghrelinehormoon – lees: hongerhormoon – toeneemt en dat het verzadigingshormoon afneemt. Hierdoor eet je dus veel meer dan nodig is. Vandáár dat gezellige zwembandje…
3. Nagellak
Nagellak bevat een stof die een directe hormooninvloed heeft en zelfs kan leiden tot reproductieve problemen en gewichtstoename. Daarnaast bevatten sommige lakjes formaldehyde – een kankerverwekkende stof. Voortaan dus even de flesjes checken!
4. Teveel sport
Sport is onwijs goed voor je gezondheid, shape én hormonen. Toch zijn er bepaalde sporten – lees: hardlopen en spinning – die zóveel stress veroorzaken, waardoor het cortisolniveau als een speer omhoog schiet. Hierdoor raken je hormonen uit balans, met alle gevolgen van dien. Je kunt best een dagje hardlopen of spinnen in de week, maar zorg er dan wel voor dat je voldoende rustdagen inlast en ook aan minder intensieve sporten doet.
5. Sociale contacten
Als je weinig sociale contacten hebt, gaat je cortisolniveau omhoog. Hierdoor krijg je stress en raken je hormonen uit balans. Binnenkort maar even dat etentje met de meiden inplannen!
6. Desinfectiemiddel voor de handen
In desinfectiemiddel zit triclosan. Dit is een chemische stof die vrijwel alle goede en slechte bacteriën doodt. Naast een hormonale disbalans, kan dit zelfs leiden tot een ontregelde schildklier. Pretty shocking…
7. Bank
De meeste banken bevatten een stofje dat ervoor zorgt dat de bank – in geval van brand – minder snel in de hens vliegt. Echter is dit stofje funest voor je hormonen. Tevens beïnvloedt het stofje de schildklierfunctie van zwangere vrouwen. Daarom geldt voor alle zwangere kippetjes: neem plaats op een houten of plastic stoel, in plaats van de ‘comfortabele’ sofa.
8. Laptop/computer
Als je na 19.00 uur veel gebruikmaakt van apparaten met een beeldscherm, daalt je melatonineniveau. Hierdoor slaap je slecht en – je raadt het al – raakt je hormoonhuishouding uit balans. Houdt daarom alle beeldschermen – na 19.00 uur – zo ver mogelijk bij jou en je slaapkamer uit de buurt.
9. Shampoo
Shampoo bevat parabenen. Parabenen kunnen je oestrogeenniveau laten wankelen. Hierdoor slaan je hormonen op hol. Wil je dit liever voorkomen? Gebruik dan een parabeenvrije shampoo. Zelf ben ik een fan van Neutral shampoo of Schone Shampoo – te koop bij Marqt.
10. Make-up en huidverzorging
Ook make-up en huidverzorgingsproducten bevatten parabenen. Wat betreft huidverzorgingsproducten – zonder parabenen – raad ik de producten van Neutral of Cetaphil aan. Wat betreft make-up zonder parabenen, is het aanbod nihil. Toch bestaat er – thank god – een make-upmerk zónder parabenen; Mádara. Naast het feit dat de producten van Mádara parabeenvrij zijn, zijn de producten ook nog eens dierproefvrij én organic! Kijk, dat smeert toch een stuk fijner.
Lees ook: Interview: Ellen Tiben is Hormoonfactor Trainer, Lifestyle coach & Hashimoto expert