De nummer één oorzaak voor scheidingen
John Gottman, auteur van het boek ‘The Seven Principles for Making Marriage Work’ is een van ’s werelds meest bekende huwelijkstherapeuten. Hij heeft jaren koppels bestudeerd op het ‘Gottman Institute’ om te onderzoeken wat nou eigenlijk een scheiding veroorzaakt maar ook hoe je dit kunt voorkomen. Uit de conclusie blijkt dat er eigenlijk een hele belangrijke trigger en dat is: minachting.
Ik roep het altijd al, als je één ding moet zijn op je partner… dan is het trots. Gewoon trots op hoe hij of zij is als persoon, zonder poespas. Veel mensen kijken echter op hun partner neer. Ze vinden de ander minderwaardig met als gevolg dat ze ook geen greintje respect kunnen tonen. Een uiterst kritieke situatie waar je heus wel weer uit kunt komen want veel mensen worden af en toe overvallen door vlagen van minachting.
Hoe minachting ontstaat
Het is normaal dat je je soms irriteert aan je partner of dat je het oneens bent met elkaar. Maar als je dit niet uitspreekt, blijf je met deze gevoelens opgescheept zitten. Zo krijgen ze de kans om te groeien. Stellen die nooit ruzie maken vertrouw ik niet. Niemand is ZO perfect dat alle aspecten van je persoonlijkheid precies overeenkomen met die van de ander. Dan kan het wel eens botsen en die woede moet eruit. Ruziën en zeggen wat je op je hart ligt, lucht op! Alleen op deze manier ruim je irritaties uit de weg voor beide partijen. Boosheid moet natuurlijk niet te lang duren en het is belangrijk dat je elkaar laat zeggen wat je denkt. Je kunt beter respectvol ruziën dan de lieve vrede voor eeuwig bewaren. Niks opkroppen! Daar word je bitter van.
De manier van ruziën is wél belangrijk
Ruzie maken kan op twee manieren: je bent boos of je bent woest. ZIEDEND. LAAIEND! Dit laatste zorgt ervoor dat je overspoeld wordt met negativiteit. Je staat niet meer open voor een gesprek want wat de ander zegt komt niet eens binnen. De bloeddruk stijgt. Zweet guts onder je oksels vandaan en je pupillen worden groter. Op dit moment ben je niet tot reden vatbaar en kun je de ruzie maar beter op een ander moment oppakken. Je bent al je gevoel voor humor kwijt en iedere druppel is teveel. In plaats van oplossingsgericht denk je in problemen. Je snapt t al: op dit moment lossen jullie niks op. Maar laat het vooral niet bekoelen. Relaties overleven vuur maar geen ijs. Als je het vuur te vaak dooft, wordt het steeds kouder. Je bereikt dan een punt dat je het gesprek niet meer eens aangaat. Koppels geven het op. Dit creëert afstand. Uiteindelijk zorgt deze emotionele afstand voor een breuk.
Hoe herken je minachting
Rollen met de ogen. Zuchten. Elkaar negeren. Passief agressieve opmerkingen. Allemaal signalen van minachting. I don’t care zeg je eigenlijk met heel je houding. En je moet er wél iets om geven. Respect voor elkaar, zelfs al verschillen jullie nog zo van mening, is het allerbelangrijkste. Er is niks ergers dan iemand die bij voorbaat al niet meer naar jou wil luisteren. Eigenlijk ben je dan al afgekeurd. Geef elkaar altijd de kans om te spreken, iedereen mag een mening hebben. Over gevoelens en meningen praten is iets anders dan elkaar verwijten maken. Verschillen kun je elkaar niet verwijten dus moet je ze onder ogen komen.