Leg alstublieft je smartphone weg. NU!
De smartphone mengt zich zonder pardon in al jouw sociale gelegenheden. Of je nu met je vriend op de bank zit, of juist met vriendinnen samen eet: je telefoon is dabei! En dat is niet best, althans als we een onderzoek van de universiteit van Pittsburgh mogen geloven.
Daar hebben ze namelijk onderzocht dat jongvolwassen die veel op social media zitten, een grotere kans hebben om depressief te worden.
Dr. Primack en z’n team hebben 1787 (Amerikaanse) volwassen en hun online gedrag onder de loep genomen. De deelnemers hebben allemaal een leeftijd tussen de 19 en 32 jaar en checken zo ongeveer 30 keer per dag hun social media kanalen. Hier vallen onder andere Youtube, Facebook, Instagram, Snapchat en Twitter onder. Wat blijkt nou? Deelnemers die het meest op social media kijken, hebben een aanzienlijk grotere kans op een depressie. Maar liefst 2,7 keer zoveel als normaal gesproken het geval zou zijn.
Uiteraard zijn ook andere triggers voor een depressie onder de loep genomen. Zo is er gekeken naar leeftijd, geslacht, erfelijkheid, relaties, woonomstandigheden, inkomen, opleidingsniveau en familieomstandigheden. Het is niet zo dat social media per se de oorzaak is van een depressie, andere zaken hebben ook een grote invloed op je mood. Máár zegt onderzoekster Lui Yi Lin: “Als je je depressief voelt kan social media een manier zijn om een leegte op te vullen”. Het is een uitvlucht, een manier om je eigen problemen te vergeten. Maar ondertussen ben je je eigen leven wat op dat moment toch al niet zo lekker loopt ook aan het vergelijken. Want vrienden, familie of zelfs vreemden lijken allemaal een gelukkiger en spannender of succesvoller leven te leiden. Hierdoor voel je jezelf een mislukkeling en worden depressieve gevoelens alleen maar erger. Dus er is zeker een link.