Krijg je hoofdpijn van goedkope wijn?

Lekker doe mij er nog maar een! Ja, wijn gaat er – zeker op vrijdag – goed in. Maar let jij tijdens een borrel op de kwaliteit van jouw glas? Ze zeggen namelijk dat goedkope wijn hoofdpijn veroorzaakt. Studentikoos Nederland heeft daar in ieder geval geen last van, want daar kost een fles nooit meer dan drie euro. Hoe zit dat dan?

Heb ik een zuivelhoofd? Wijn, lactose, gluten en suikers zijn van je gezicht af te lezen.

Goedkope wijn veroorzaakt hoofdpijn
Zeggen ze. Maar klopt dit ook? Er gaan geruchten dat hoofdpijn wordt veroorzaakt door de sulfiet in wijn. Sulfiet is nodig om wijn te conserveren, zonder sulfiet kun je geen enkele wijn bewaren. Het is zo dat de ene wijn meer sulfiet bevat dan de andere wijn. Maar of dit per se de goedkope wijnen zijn? Wat we wel weten is dat witte wijn meer sulfiet bevat dan rode wijn. En héle zoete witte wijn – je-weet-wel dit was ook jouw eerste glas – bevat het meeste sulfiet. Toch zijn er geen harde bewijzen dat sulfiet de boosdoener is. Bovendien zou de Voedsel- en warenautoriteit toch geen wijn met zulke bijwerkingen goedkeuren? Doen ze ook niet. Hoofdpijn is dus geen bijwerking van sulfiet.

Waar ligt het dan wel aan?
In een enkel geval zou het kunnen liggen aan het productieproces. Om wijn te maken moet je hygiënisch en zorgvuldig werken, dit kost tijd. We kunnen ons voorstellen dat goedkope wijn weinig winst maakt als het teveel tijd kost om deze te produceren. Maar tijdens het productieproces wordt wél bepaald hoeveel biogene aminen er in de wijn terecht komen, en dit stofje zou wel eens de hoofdpijn kunnen veroorzaken. De hoeveelheid biogene aminen in wijn heeft te maken met de druivensoort, de kwaliteit van de gewassen en de gisten en bacteriën die worden gebruikt om de wijn drinkbaar te maken. Biogene aminen zitten dus in wijn maar ook in andere producten zoals kaas en gedroogde vruchten. Mensen zijn prima in staat om deze biogene aminen af te breken, een uitzondering daargelaten. Bij deze uitzonderingen blijven de biogene aminen in het lichaam rondzwerven en kunnen zo de bloedvaten verwijden. Dit laatste is in de meeste gevallen de oorzaak van je hoofdpijn.

De kater komt toch wel
Of je nu gevoelig bent voor biogene aminen of niet, wie teveel drinkt heeft altijd last van een kater. Alcohol droogt uit, verwijdt de bloedvaten, is slecht voor de lever en het kan verslavend zijn. Drink, maar vooral nooit teveel!