Heb ik een zuivelhoofd? Wijn, lactose, gluten en suikers zijn van je gezicht af te lezen.

Lekker een glas wijn! Alleen jammer van die rode neus, couperose en hangende oogleden. En blijf vooral ook van het stokbrood met lekkere kazen af, daar krijg je wallen én pukkels van. Deze laatste krijg je trouwens ook van caffè latte. Daar zijn we mooi klaar mee! Aangezien wij de dag beginnen met een latte, minimaal een keer per dag kaas eten en zeker niet in de wijn spugen. We worden met onze neus op de feiten gedrukt door arts en huidspecialist Nigma Talib. En dat is niet de minste specialist als je je bedenkt dat ook Sienna Miller daar kind aan huis is.

Wat Talib ons probeert te vertellen is natuurlijk niets nieuws. Al eeuwenlang lezen specialisten de gezichten van hun patiënten om zo de oorzaak van klachten te achterhalen. Maar goed. Als je je net als ons afvraagt waar die pukkels nu opeens vandaan komen, dit verklaart een hoop:

Glutenhoofd
Gluten worden massaal verbannen en dat is niet per se omdat je er een glutenhoofd van krijgt! Maar degene die gluten niet kunnen verdragen, zullen dat zeker aan hun gezicht merken. Je krijgt pukkeltjes op de kin en bolle rode wangen waardoor je jukbeenderen minder zichtbaar zijn. Een ander nadelig effect van gluten zijn pigmentvlekken en ouderdomsvlekken op de kin.

Dit kook je vanavond voor je (glutenvrije) vrienden: courgettelinguine

Zuivelhoofd
Kaasliefhebbers die gevoelig zijn voor lactose zijn gezegend met een zuivelhoofd. Niet alleen kaas maar eigenlijk alle producten met lactose veroorzaken: wallen, donkere kringen onder de ogen en pukkels op de kin. Als jij hier last van hebt kan dus heel goed zijn dat de enzymen in jouw lichaam moeite hebben om lactose af te breken. Zeg maar dag tegen je dagelijkse caffè latte!

Wijnhoofd
Noem het een wijnhoofd, het heeft in ieder geval alles met alcohol te maken! Niet alleen oude mannen moeten een rode neus en rode wangen na een – of meer – alcoholische versnaperingen op de koop toenemen. Iedereen die een borrel lust krijgt hier vroeg of laat mee te maken. Bovendien krijg je ook last van hangende oogleden, vergrote poriën, een droge huid en grovere rimpels. Deze verschijnselen worden veroorzaakt door de grote hoeveelheid suiker in de alcohol. Suiker tast het collageen in de huid aan.

Deze jongen stopte een maand lang met suiker en alcohol en dit gebeurde er.

Suikerhoofd
Als de hoeveelheid suiker in alcohol rimpels en een slappe huid veroorzaak, wat doet pure suiker dan wel niet met je gezicht? Juist. Daar heb je het al: naast de rimpels en slappe huid krijg je ook last van ontstoken puisten, een dunne huid en grauwe teint. Dit komt door een proces in het lichaam, glycatie genaamd. Wanneer je suiker binnen krijgt, hecht deze zich aan collageen. Het collageen wordt hierdoor minder elastisch en dat is niet handig voor jouw huid!