’s Middags dutten? Doen!

In Mediterrane landen is het de normaalste zaak van de wereld: tussen de middag eventjes horizontaal gaan om op te laden voor de rest van de dag. Waar het ene kamp zegt dat zo’n siësta heel je lijf in de war brengt, beweert het andere kamp dat het middagdutje juist goed is. Dus, zeg op, hoe zit ’t?

Serenade voor siësta’s 

Het prestigieuze University College London is in het middagdutten gedoken en wat blijkt? ’s Middags een siësta inlassen, is een heel goed idee! Zo kwamen de onderzoekers erachter dat het hersenvolume van de dutters toenam. En dat associeert de wetenschap met een lagere kans op o.a. dementie en andere degeneratieve hersenaandoeningen.

En dan wordt het nog mooier voor team ‘middagdut’. De Britse onderzoekers ontdekten namelijk dat het verschil in hersenvolume tussen de mensen die ’s middags even uittunen én die dat niet doen, maar liefst gelijk staat aan een veroudering van 2,5 tot 6,5 jaar. Wat dit zegt? Nou, reis je halverwege de (werk)dag nooit naar dromenland af, dan word je niet alleen sneller oud, maar is de kans op hersenaandoeningen ook groter. Wat de ideale lengte van de siësta is, vertelt het onderzoek niet. Laat lekker wat ruimte voor eigen interpretatie én uitleg aan je werkgever over!

Lees hier het volledige onderzoek.