De kerstkransjes zijn net weg, zie ik daar alweer paaseitjes

Ja, de paaseitjes vliegen om de oren. En ja ik geef het toe: I love them. De vrolijke verpakkingen, de smaakjes… paaseitjes zijn gewoon onweerstaanbaar. Ik kan zo weer een paar zakjes uit het eitjes-schap grissen en voor ik het weet sta ik bij de kassa af te rekenen. Niks mis mee maar wel als je jezelf hebt voorgenomen om gezonder te gaan leven.

Laten we iets specifieker zijn: onder gezonder leven versta ik minder alcohol drinken en minder suiker tot me nemen. Groente eet ik al dagelijks. Vlees zelden. Drinken doen we tegenwoordig alleen in het weekend. Alleen dat minderen met suiker lukt me niet goed. Ik zal daar niet over jokken want ieder seizoen heb ik namelijk een ander excuus: pepernoten, kerstkransjes of paaseitjes. Het is altijd feest! Wat is het toch dat ik een ‘normale’ chocolade reep met gemak laat liggen? Maar dat ik word aangetrokken door dat speciale display waarin vrolijk gekleurde gelegenheid snoepjes uitgestald staan. Verlekkerd sta ik naar de paaseitjes te loeren en in the end gaat er altijd een zak mee naar huis. Omdat een stemmetje in mijn hoofd zegt: “nu kun je ze nog kopen, straks zijn ze er niet meer”. Alsof er ooit een paaseitjes schaarste komt… hetzelfde geldt voor kerstkransjes of pepernoten. Tegenwoordig liggen al deze versnaperingen het hele jaar door in de winkel en kun je het dus blijven kopen. Als het in huis is, moet het op.

Wat zit erin?
Een paaseitje bevat vijftig calorieën, dat is best veel. Je eet natuurlijk nooit één paaseitje, het worden er altijd meer… naast calorieën is de hoeveelheid suiker ook niet best. We hebben het over ongeveer vijf gram suiker per paaseitje. Gevulde eitjes zijn vaak nog slechter… maar ook lekkerder.

Koop ze niet het hele jaar door
Haal de paaseitjes pas in huis als het Pasen is! Als je ze eerder koopt, wordt de verleiding wel erg groot. En je weet dat je er nooit één eet, juist omdat zo klein zijn gun jij jezelf heus wel meer dan een eitje.