Is het een burn-out of een bore-out?
Bijna iedereen kent wel iemand die met een burn-out te maken heeft. Vrienden, kennissen of collega’s. De symptomen van een burn-out zijn echt van deze tijd maar die van een bore-out ook. Hoe weet je nu het verschil tussen een burn-out en een bore-out? De symptomen lijken namelijk erg op elkaar. Verveling, rusteloosheid, een nutteloos gevoel, uitputting, concentratieproblemen en het gevoel dat je door de mand gaat vallen.
Burn-out vs. bore-out
Feit is: een bore-out is net zo vervelend als een burn-out. Je voelt de energie uit je lijf sijpelen alleen al bij de gedachten dat je naar kantoor moet. Bij een burn-out komen deze gevoelens vaak door persoonlijke eigenschappen zoals perfectionisme. Je wilt het zó goed doen en andere niet teleurstellen, dat je je eigen grenzen steeds verlegt. Bij de bore-out is er wat anders aan de hand. Deze wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door externe factoren. Denk hierbij aan teveel routine, te weinig verantwoordelijkheid, geen uitdaging of te weinig werk. Mensen met een bore-out functioneren bijna altijd op halve kracht en er zijn verschillende manieren waarop dit zich uit.
Je zoekt afleiding
Op het werk ben je bezig met alternatieve dingen die je op dat moment makkelijk kunt doen. In de tijd van je baas ben jij vooral druk met privé-zaken waardoor je taken uitstelt of veel tijd besteed aan een taak. Omdat je op een werkdag zo weinig doet, raak je verstrikt in emoties. Gevoelens van nutteloosheid, boosheid en teleurstelling spelen dagelijks op. Je voelt je waardeloos en er komt bijna niks meer uit je handen.
Je stelt je passief op
Ben je onzeker aangelegd en heb je moeite met leiding nemen? Dan neem jij een passieve houding aan op kantoor. Je denkt: “Het zal wel” en wacht rustig af tot de omstandigheden veranderen. Dit gaat niet gebeuren. Je moet zelf bij de baas aangeven dat je meer kan en wil. Ook al heb je dit al eerder gemeld en werd er toen niks mee gedaan.
Omdat je op je werk doet alsof je het druk hebt in combinatie met teleurstelling in je baan, boosheid of een minderwaardigheidsgevoel, raak je uitgeput. Iedereen heeft een uitdaging nodig en vaak ligt de oplossing binnen handbereik. Je moet alleen een vicieuze cirkel doorbreken en zelf weer de regie nemen in je baan. Denk in mogelijkheden in plaats van in onmogelijkheden. Zijn er beloftes gemaakt die de werkgever niet nakomt? Geef ze een reminder! Wanneer jij op je werk opeens stukken minder waardering krijg dan voorheen, is dit niet per se jouw probleem. Het kan ook zijn dat de baas loze beloftes heeft gemaakt of te weinig sturing geeft. Samen aan een oplossing werken is effectiever dan in je eentje alles op een rij te zetten.
Pak de bore-out aan
Om uit een bore-out te komen moet je het probleem erkennen. Praat over de situatie met vrienden en familie of zelfs met collega’s. Ga aan de slag met je zelfvertrouwen en zoek indien nodig hulp bij een coach of psycholoog. Doe buiten je werk dingen waar je hart sneller van gaat kloppen. Volg een cursus fotografie, ga wandelen maar houd je in ieder geval bezig met dingen waar je wél blij van wordt. Zet voor jezelf je kwaliteiten op een rij en maak een lijstje met werkzaamheden die je echt leuk vindt om te doen. Wanneer jij zelf duidelijk voor ogen hebt wat je wil, is het makkelijker om dit bespreekbaar te maken op kantoor. Ga dan het gesprek aan met je werkgever en geef aan wat jij graag zou willen bereiken. Informeer naar de groeimogelijkheden en geef aan dat je ambities hebt. Kom je er echt niet uit? Dan is het verstandig om om je heen te kijken naar nieuwe jobs. Laat mensen weten dat je openstaat voor een nieuwe uitdaging want er is niks zo vervelend als verveling op je werk. Vijf dagen per week. Acht uur per dag…