Insulineresistentie: wat het is en hoe je het kan oplossen

Dit keer geven we het begrip insulineresistentie een podium. Waarom? Ik zie dit steeds vaker in de praktijk voorbijkomen en ik verwacht dat dit aantal alleen maar gaat toenemen, gezien de huidige voedingspatronen, aanbod van de supermarkten, stresslevels enz. Stof tot nadenken. Tijd om de materie in te duiken.

Daar waar het allemaal begint

Onze alvleesklier helpt ons bij het stabiliseren van onze bloedsuikerspiegel. Dit doet hij door het hormoon insuline aan te maken. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker) door de cellen wordt opgenomen waar het vervolgens als energie wordt gebruikt. Denk aan het kloppen van je hart, leveren van inspanning enz. Hartstikke essentieel dus! Na een maaltijd ligt de hoeveelheid insuline hoger, want om eten met glucose te kunnen verwerken heb je insuline nodig om je bloedsuiker stabiel te krijgen.

Je moet weten dat ons insulinesysteem heel kwetsbaar is en er van alles mee kan misgaan. Zo liggen onder andere insulineresistentie én diabetes type 1 & 2 op de loer.

Oke, maar wat is insulineresistentie dan?

We spreken van insulineresistentie wanneer er te veel insuline aangemaakt moet worden. Dit kan o.a. komen door stress, voeding met veel suiker / snelle koolhydraten, voedselintoleranties en slaaptekort. De cellen die de glucose opnemen en dus insuline ontvangen, raken door deze grote hoeveelheden in de war en worden als het ware resistent. Zie het als een slot-sleutelsysteem. De cel die de glucose ontvangt is een deur die op slot zit. Insuline is in dit verhaal de sleutel die het slot kan openmaken en glucose de cel in kan begeleiden. Wanneer je resistent bent voor insuline betekent dit dat de sleutel eigenlijk zo vaak is gebruikt dat deze wat is afgeschaafd en daardoor niet goed meer op het slot past. De deur gaat dus niet meer open en de
glucose blijft door je lichaam zwerven. Omdat de cellen geen glucose meer kunnen ontvangen, kunnen ze geen energie leveren. Het gevolg: je wordt moe. Je bloedsuiker kent hierdoor pieken maar vooral dalen. Je lijf snakt naar meer (zoet)
eten, omdat het zo hoopt je bloedsuiker weer wat te stabiliseren.

Hieronder som ik 7 symptomen op waaraan je insulineresistentie kunt herkennen

    • Stemmingswisselingen
    • Vermoeidheid, lusteloosheid na de maaltijd
    • Hongeraanvallen tussen de maaltijden door
    • Depressieve gevoelens
    • “Wazig” voelen in je hoofd
    • Vetopslag rondom de heupen
    • Onrustige huid

Omkeerbaar

Wanneer je insulineresistent bent betekent dit gelukkig niet het einde van de wereld. Het is namelijk omkeerbaar. Gelukkig kan je het met voeding en een aangepaste levensstijl goed behandelen en zo voorkomen dat je diabetes type 2 krijgt.

5 tips waar je alvast mee aan de slag kan

1. Zorg voor voldoende slaap en een goed dag-, nachtritme
2. Reduceer stress
3. Zorg voor voldoende beweging op een dag. Krachttraining verhoogt bijvoorbeeld de
aanmaak van insulinereceptoren
4. Eet meer vezelrijke voeding, zoals peulvruchten, pompoen, zoete aardappel of zilvervliesrijst
5. Beperk je voedselinname tot drie keer per dag. Lukt dit echt niet dan mag de 4 e  keer een
tussendoortje in de middag zijn.

Wil jij hier verder mee aan de slag of roept dit vragen op? Neem dan contact met mij op via
www.renskevandermaaten.nl of mijn instagram femalehealthcoaching_by_renske