In 2016 zien we een ommezwaai voor hakken op de werkvloer
We kunnen nu al zeggen dat 2016 wat teweeg brengt rondom de gehakte voet. Een foto van een bebloede voet ging viral nadat een vriendin van een werknemer van een Canadees restaurant deze op Facebook plaatste. Het betrof de voet van een vrouw nadat ze een aantal uren verplicht op hakken had gewerkt. Ook in London is er nogal wat gaande rondom het onderwerp: hoge hakken op het werk. Want ook daar haalde een dame de headlines nadat ze weigerde om hakken te dragen op haar werk. Ze kon vertrekken. Zonder salaris.
Dat vinden wij bizar. Wij mogen graag op hoge hakken over de werkvloer paraderen, en vinden een paar high heels oogstrelend knap. Maar het moet een vrije keuze blijven. Vrouwen die er niks mee hebben, hoeven ze ook niet te dragen. Dat kan alleen maar fout gaan. Het is gênant voor de vrouw in kwestie die al strompelend de dag doorkomt, maar ook voor klanten én collega’s die het leed dat hakken heet moeten aanschouwen.
Shopping: feestelijk schoeisel, zonder hoge hak!
Hoge hakken maken deel uit van onze geschiedenis, en niet alleen vrouwen droegen ze met verve. Ook de mannen droegen ze vol trots, zelfs nog voordat vrouwen er aan moesten geloven. Want in tijden van oorlog stonden mannen fier overeind op hakken, want zo konden ze de vijand beter in de gaten houden. Hakken waren toen al een statussymbool. Denk maar aan de tijd van Louis XIV. Hoe hoger de hak, hoe meer status je had. Een oncomfortabele hak liet zien dat je belangrijk was, want mensen die niet kunnen lopen, kunnen ook niet werken. Arbeiders op hakken zag je niet, het was een luxe schoen, alleen voor de elite. Tot The Enlightement, een periode aan het begin van de 18e eeuw waarin hakken eleganter werden en mannen ze steeds minder droegen. Niet alleen omdat de hak er ‘vrouwelijker’ uit begon te zien, maar ook omdat hakken dragen er niet meer toe deed. Het was belangrijker dat je intelligent was in plaats van goed gehakt. Hakken werden decadent en sexy, maar niet langer een statussymbool.
En zou dat nu niet nog steeds het geval moeten zijn? Het gaat er niet om hoe hoog de hakken zijn die je draagt. Wat er toe doet is: je inzet, kennis en motivatie. Het dragen van hakken moet een persoonlijke keuze zijn. Sommige vrouwen voelen zich er goed bij, anderen niet. Zo werkt het in de mode. De een voelt zich zelfverzekerd en sexy op een stel torenhoge pumps, de ander komt beter voor de dag op sneakers.
Lees ook: Kleed je groot: 10 uiterst simpele tips om langer te lijken.