Huil jij ook altijd als iemand anders huilt? Dit is waarom

Een vriendin komt langs en begint te huilen omdat iemand die ze goed kent overleden is. Zonder pardon brul jij mee, omdat het gebeurt. Niet omdat jij de persoon in kwestie kent of omdat het je persoonlijk raakt (al leef je uiteraard mee) maar het is een emotionele besmetting.

Sommige mensen noemen het empathie (je in kunnen leven in een ander) maar niet ieder empathisch persoon begint meteen te huilen als iemand anders huilt. Het is dus meer dan dat maar lijkt erg op elkaar. Empathie zorgt ervoor dat jij je in kunt leven in een ander, een emotionele besmetting zorgt ervoor dat jij de emoties van een ander oppikt. Dit gebeurt door onze zogenaamde spiegelneuronen, speciale zenuwcellen in ons brein die ervoor zorgen dat we dingen die we zien in ons hoofd nadoen.

Mensen zijn geboren na-apers en dit noem je ‘spiegelen’. Je doet het bijvoorbeeld als iemand gaapt, maar ook tijdens een conversatie zie je dat twee personen vaak dezelfde houding aannemen. We spiegelen elkaar lichaamshouding, gezichtsuitdrukkingen en soms ook gevoelens. Dit laatste gebeurt alleen bij mensen waarbij de spiegelneuronen heel goed ontwikkeld zijn. Er bestaan mensen bij wie de neuronen die verantwoordelijk zijn voor spiegelen van pijn bij een ander zo goed werken, dat ze zelf die pijn voelen. Andersom kan het ook zijn dat de spiegelneuronen minder goed werken, bij mensen met autisme zie je bijvoorbeeld vaak dat ze zich minder goed in kunnen leven. Begin jij te huilen als je tranen ziet? Dan weet je dat dit komt door jouw overactieve spiegelneuronen!