Je hond mee in het vliegtuig? Dat kan!

De tijd van een logeeradres voor je hond is niet meer nodig. Onze trouwe viervoeter mag namelijk gewoon mee in het vliegtuig! Hoe en aan welke voorwaarden je moet voldoen, lees je hier.

Wie in bezit is van een hond als huisdier, weet als geen ander hoe vervelend vakanties kunnen zijn. Op vakantie gaan is natuurlijk heerlijk, maar voor je hond!
Het regelen van een logeeradres, maar ook het gemis van je trouwe vriend is vaak genoeg reden voor mensen op niet met het vliegtuig op vakantie te gaan. En dat is zonde! Er zijn namelijk genoeg vliegtuigmaatschappijen die je huisdier met liefde meenemen.

Voorwaarden

Uiteraard moet je hond wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je hond is gezond
  Klinkt logisch, maar toch is het goed om hier even goed bij stil te staan.
  Een oude, vermoeide of bange hond gaat reizen überhaupt natuurlijk niet relaxt ervaren.
 • Je hond heeft een paspoort
 • Je hond is ingeënt tegen rabies

Het zou kunnen dat er voor het land van bestemming meer noodzakelijk is. Het is dus goed om dit vooraf te checken, zodat je niet onnodig voor verrassingen komt te staan.

Vervoersmiddel

Je kunt er voor kiezen om je huisdier in een kennel of een reistas te vervoeren. Dit hangt af of je je hond meeneemt in de cabine of in het ruim zal laten vervoeren. Deze keuze is vaak afhankelijk van de grote van het dier.

Kalmeringsmiddel

Deze keuze ligt aan de hond en het baasje. Het is vaak aan te raden om eerst advies in te winnen bij de dierenarts. Sommige honden reageren namelijk heel slecht op het middel en je wil natuurlijk niet dat het lieve beestje ziek wordt onderweg.

Kosten

De kosten verschillen per vliegtuig maatschappij. Hierbij de bekendste op een rijtje:

Transavia: Cabine €40,-/ Ruim €60,-
Vueling: Cabine €40,-
Qatar: Caine $200-$1750/ Ruim $240-$630
KLM: verschilt per bestemming
Malaysia: afhankelijk van het gewicht en de bestemming

Tips

 • Laat je hond minimaal vijf dagen van te voren wennen aan de bench
 • Het is wijs om je hond vooraf nog even goed te laten rennen en te poepen
 • Zorg voor een goede halsband met duidelijke identificatie gegevens
 • Het is aan te raden om je hond uiterlijk twee uur voor de vlucht niet meer te laten eten of drinken. Poepen en plassen in de bench is echt niet fijn.
 • Omdat het inchecken van een dier nogal wat tijd in beslag kan nemen, is het belangrijk om uiterlijk drie uur van te voren aanwezig te zijn.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal landen/ steden die huisdieren uit een ander land niet toestaan. De bekendste zijn: Auckland, Engeland, Ierland, Schotland, Malta, VAE en Hong Kong.

Lees ook: 20 grappige feitjes voor hondenliefhebbers