Geef jij eerlijk antwoord als iemand vraagt: ben ik dik?

Iedereen mag zijn wie hij of zij is. Al vind je iemand nog zo dik, als hij of zij gezond leeft dan is dat prima. Met het gewicht van een ander hoef jij je écht niet te bemoeien mits het écht ongezond wordt en de persoon kwestie je lief is. Of als iemand er zelf om vraagt. En dat gebeurt… iedere vriend of vriendin vraagt wel eens: vind jij mij dik? Je hebt dit zelf ook vast wel eens gevraagd.

Eigenlijk is het een loze vraag want negen van de tien keer weet je het antwoord al: “Nee. Je bent niet dik. Houd daar nu eens over op.” Tevreden ga je weer verder met waar je mee bezig was. In je hoofd ben je gerustgesteld. Maar wat als iemand nu zou zeggen: “Ja. Je bent té dik.” Dat is toch een klap in je gezicht. Zelfs als je het heus wel weet dat er een paar extra kilo’s aan jouw lichaam kleven. Je stelt een vraag, krijgt eerlijk antwoord en toch is het niet goed. Godsamme! Eerlijkheid is belangrijk maar we willen niet gekwetst worden.

Er zijn meerdere antwoorden mogelijk
Als je iemand niet dik vindt, is het antwoord simpel: “nee”. Maar wat is dik? Dik is een relatief begrip en wat de een dik vindt, is voor de ander perfect. Op de vraag: “vind je mij dik” of “zie ik er dik uit” kun je dus ook moeilijk een eerlijk antwoord geven. Er zijn in feite vier opties. In het eerste geval, als je iemand ook echt dik vindt, kun je de vraag met ‘ja’ beantwoorden. Dit antwoord wordt nóóit in dank afgenomen. Het is toch een teleurstelling voor diegene die het vraagt en wie weet heb jij het wel helemaal mis. Zoals we zeiden: dik is niet altijd dik en dun is niet altijd dun. Ieder lichaam is anders en iedereen heeft daar een andere mening over. Dus veel mensen geven geen antwoord of zeggen iets in de trant van: “zeur niet zo”, “weet ik niet” of “kom op! daar hebben we het nu niet over. Deze opties zijn laf, want degene die het vraagt, weet dat dit een verdoezelde ja is. Hij of zij voelt zich waarschijnlijk nóg slechter omdat je 1) liegt en 2) hem of haar wél dik vindt maar het niet eens durft te zeggen. Dan moet het wel héél erg zijn.

Dit is de beste optie
Ik kan je garanderen dat je de vraag: “ben ik dik” nog vaak te horen krijgt. De meeste mensen blijven altijd een tikkeltje ontevreden en zijn op zoek naar bevestiging. Het is een zelfkritiekhouding die in de maatschappij is ingeworteld. To be honest vind ik eerlijkheid de beste optie en tegen mijn lover en besties kan ik dat ook zéker zijn. Als iemand mij vraagt: “ben ik dik” kan hij of zij dus een eerlijk antwoord verwachten. Maar…. ja er is een maar. Ik zal nóóit zeggen dat iemand DIK is. Dit is kwetsend en zelfs als iemand het vraagt, kun je het woord dik beter vermijden. Ook omdat ieder lichaam anders is en je iemand met geen ander kunt vergelijken. En trouwens, waarom zouden mensen niet dik mogen zijn?

Als je iemand een eerlijk antwoord toewenst zouden dit betere antwoorden zijn: “je bent steviger dan voorheen, als je dit wilt veranderen moet je er misschien iets aan doen?” Of “ik zie wel dat je niet lekker in je vel zit, misschien kunnen we samen een plan bedenken?” Daar help je iemand mee en je bent eerlijk zonder een keihard oordeel. Iedereen doet namelijk z’n best om er goed uit te zien en als hij of zij een poosje niet lekker in z’n vel zit, dan kun je écht wel iets betekenen. Geef kledingadvies, tips waardoor je zelf lekker in je vel zit en ga samen sporten of wandelen. De eerste keer sporten is toch vaak een drempel en als er iemand meegaat, ga je gewoon net iets gemakkelijker samen. Als je iemand toewenst om lekkerder in z’n vel te zitten, moet je het bespreekbaar maken.