Emotie-eten, hoe kom je er vanaf?
Het fascineert mij enorm hoe goed we in staat zijn onszelf wijs te maken dat we ‘het verdienen’ om ‘s avonds een zak chips open te trekken of een reep chocolade soldaat te maken. Geen enkele vrouw die ik ooit gesproken heb, gelooft dat echt. We weten allemaal dat het een smoesje is. Maar toch, we leiden onszelf keer op keer om de tuin. We ploffen ’s avonds na een vermoeiende dag op de bank, zetten de televisie aan en trekken wat lekkers uit de kast. ‘Oh ja ik zou dit niet meer doen… ach ik begin morgen wel weer.’
Het woord zegt het al, emotie-eten is eten omdat je emotioneel bent. Eten is een makkelijke drugs, het verdooft gevoelens – voor even – en eten is altijd en overal beschikbaar.
Allemaal niet zo’n ramp, totdat het nét iets te vaak voorkomt en je minder tevreden bent over je gewicht én gezondheid. Emotie-eten wordt dan lastiger, complexer en pijnlijker om mee te dealen dan het gevoel waar het aanvankelijk om ging. Eten om emoties te verdoven is een schijnoplossing. Dus, hoe kom je er van af?
WTF! Deze vrouw bakt zuurdesembrood met ingrediënten uit haar vajayjay!
1. Het allerbelangrijkste is, dat je je emoties onder ogen ziet
Als de emotie er namelijk mag zijn, dan hoef je deze niet ‘weg te eten’. Je kan dit doen door een gevoelsmeditatie te volgen op het moment dat je de neiging tot emo-eten hebt. Het Internet staat er vol mee. Door ruimte te maken voor je – ook minder fijne – gevoelens, zul je ervaren dat je in staat bent om deze gevoelens te dragen. Zo heb je minder behoefte om ze ‘weg’ te eten.
2. Goed eten begint bij de juiste boodschappen!
Zorg dat je geen snacks in huis hebt en zorg voor lekkere alternatieven, zoals artisjokharten, olijven of rauwkost met gezonde dips zoals humus, baba ganoush en tzatziki. (Let wel op de toevoegingen in de dips, sommige zitten propvol met suikers.)
3. Maak de balans op!
Heel simpel: als je weet dat je gedrag je meer kost dan dat het je oplevert, dan stop je ermee. Zet de kosten en baten van je gedrag op een rijtje en breng de nadelen meer op de voorgrond door er steeds bij stil te staan op het moment dat je die zak chips nog ongeopend in je handen hebt. Hier vind je een fijne oefening.
4. De gouden tip!
Kijk een confronterende docu over de gevolgen van suiker en vet. Believe me, die reep chocolade smaakt een stuk minder lekker. Mooie docu’s zijn: ‘That sugar film’, ‘Forks over knives’ of ‘De monsanto methode’.
Enfait legt uit: de verschillen tussen natuurlijke vervangers voor suiker
5. Bewaak je grenzen
Vaak is emotie-eten een gevolg van sociale uitputting gedurende de dag. Als je de hele dag over je grenzen heen gaat, dan is ’s avonds de spreekwoordelijke koek op en, eet je ‘m er weer bij.
6. Bedenk waar je daadwerkelijk behoefte aan hebt
Ben je moe? Ga lekker vroeg slapen. Heb je behoefte aan tijd voor jezelf? Kruip met een boek en kop thee in bed. Behoefte aan contact? Bel je moeder of kruip tegen je vriend aan. Behoefte aan ‘iets’? Ga lekker dansen tot in de vroege uurtjes. Laat die zak chips of reep chocolade maar lekker alleen op de bank liggen.