Door onze smartphones worden we minder slim
Vroeger wist jij de telefoonnummers van al je vriendinnen uit je hoofd. Die van hun ouders trouwens ook. Navigeren ging als vanzelf, tijdens een quiz liet jij je hersenen kraken en verjaardagen schreef jij op een kalender. Tegenwoordig is dat allemaal niet meer nodig, je hebt toch je telefoon? Maar waar zou je zijn zonder dit ding?
Onderzoekers noemen het gemak dat het Internet – en vooral onze mobiele telefoon – met zich meebrengt ‘cognitive offloading’. Je zou zeggen dat je geheugen en je denkvermogen in het hoofd zitten, tegenwoordig gebeurt dit steeds meer buiten het brein. Of beter gezegd: met behulp van techniek. Of dit goed of slecht is? Dat is een lastig vraagstuk. Het verandert onze manier van denken wel.
Ruimte in je hoofd
We hoeven niet meer te denken want kennis ligt voor het oprapen. Dat is dan ook meteen een voordeel. Zonder al te veel moeite zijn we een expert in het onderwerp waar we op dat moment meer over willen weten. Handig! Maar als we alles opzoeken worden we stukken minder creatief en lui. Smartphones zijn handig maar je eigen geheugen is je meer waard. Al kan het ons ook helpen om slimmer te worden. Juist omdat we veel dingen uitbesteden aan onze smartphone, komt er ruimte vrij voor andere dingen. Opeens kun je hele andere dingen onthouden. Zie! Het heeft voor- en nadelen.