Dit zijn de top 3 beste Period Tracker Apps

Menstrueren kan behoorlijk kut zijn van tijd tot tijd (pun intended). En ondanks dat het een beetje anti-feministisch is om toe te geven dat PMS vaak ten grondslag ligt aan verschillende ‘vrouwenkwaaltjes’, blijft het feit dat hormonen je rare dingen laten doen en voelen. Daarom geeft Janice Schuurman, projectmanager bij W.Green – en is ook gastredacteur bij Enfait – en daarmee ook onderdeel van de Yoni familie deze week haar kijk op Period Tracker Apps, ofwel menstruatie apps.

Mij leek het een goed idee om mijn cyclus te gaan monitoren en, na dit twee maanden te hebben gedaan, kan ik concluderen dat het best fijn is te weten when PMS kicks in.

Wat het monitoren van je menstruatie ietwat ingewikkeld maakt is dat de symptomen eigenlijk maandelijks variëren en het daarom lastig is af te leiden welk symptoom samenhangt met welke kwaal. Om erachter te komen wat de beste (en meest accurate) manier is om je cyclus te analyseren heb ik mezelf (speciaal voor jullie) ondergedompeld in de wondere wereld van Period Tracker apps.

Mijn eerste keus is de app genaamd Clue. Noem me een meisje-meisje, maar het was liefde op het eerste gezicht door de esthetisch correcte looks van de app. Laat ik het zo zeggen: je hoeft je niet te schamen als er een notificatie op popt op je telefoon.

Over Clue: het monitort niet alleen je menstruatie en ovulatie. Je kan ook extra features inbouwen zoals de staat van je huid, pijn niveau, mood en seksuele activiteit. De app gebruikt een algoritme om te calculeren (en te voorspellen) waar jij je in jouw unieke cyclus bevindt. Dus hoe meer je de app gebruikt en voorziet van data (wat je eigenlijk iedere dag moet doen voor het beste resultaat), des te accurater de voorspellingen.

Download: Android | iOS

De app Glow staat op een steady tweede plaats. Glow maakt het monitoren en voorspellen van je menstruatie een eitje. Het is ook niet voor niets dat de app in 2014 de Webby Award won voor beste Health & Fitness app. Glow is een alles-in-één tracker: zo houdt het ook je ovulatie en vruchtbaarheid bij. Ook handig: de app geeft een notificatie wanneer het tijd is om je pil of andere medicatie in te nemen.

Download: Android | iOS

Op plaats drie staat de P Tracker app. De app is niet zo gemakkelijk in gebruik als Clue of Glow, maar once you get the hang of it, verzorgt de app een accurate diepte analyse wat betreft de maandelijks terugkerende Rode Zee. Daarnaast geeft de app ruimte om je persoonlijke symptomen toe te voegen aan de (al ellenlange) lijst van menstruatieklachten en houdt het je vruchtbaarheid bij. De notificaties van de app zijn ook tof, aangezien je deze kunt customizen naar wens.

Download: Android | iOS

Conclusie: als je een nerd bent zoals ik en er enorm van kan genieten om de evolutie van dingen te monitoren (statistieken – love it!), dan zit je zeker goed bij 1 van deze 3 apps.

Lees ook: 5 verrassende dingen die de smaak ‘down there’ kunnen veranderen.