Dit zijn de eerste modetentoonstellingen van 2016 waar jij naartoe wilt!
In het nieuwe jaar staat de cultuuragenda al behoorlijk vol. Ook in 2016 worden er weer allerlei verschillende activiteiten, tentoonstellingen, feesten en festivals georganiseerd. Zoals jullie weten is Enfait niet vies van cultuur en mode. En, omdat wij weten dat jullie dezelfde interesses als ons hebben, heeft Enfait, speciaal voor jullie, de leukste fashion tentoonstellingen van 2016 uitgezocht. Save the date!
1. Ode aan de Nederlandse mode
Vanaf nu tot en met 17 februari 2016 kun je de tentoonstelling ‘Ode aan de Nederlandse mode’ in het Gemeentemuseum in Den Haag bezichtigen. Op de tentoonstelling kun je kledingstukken bekijken van onder anderen Victor & Rolf, Iris van Herpen en Jan Taminiau (bekend van de koningsblauwe jurk die koningin Maxima tijdens de inhuldigingsceremonie droeg). Op de tentoonstelling zijn meer dan honderd creaties uit de Nederlandse modegeschiedenis van het jaar 1900 tot 2015 te bewonderen. Wil je weten wat Florine van de tentoonstelling vond? Klik dan hier!
2. Knitwear – from Chanel to Westwood
De tentoonstelling ‘Knitwear – from Chanel tot Westwood’, is vanaf heden tot en met 13 maart 2016 in de Kunsthal in Rotterdam te bezoeken. Op de tentoonstelling kun je enkel – hoe kan het ook anders – knitwear kledingstukken en accessoires bewonderen. Ook wordt er, uiteraard, veel informatie gegeven over de revolutie van knitwear in de fashion industrie. Op de tentoonstelling staan kledingstukken van onder anderen Chanel, Missoni en Vivienne Westwood tentoongesteld. Leuk weetje: de tentoonstelling is in samenwerking met het Fashion and Textile Museum in London gemaakt.
3. Street Couture: high end fashion meets the street
Vanaf 10 januari tot en met 5 juni 2016 is in tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam de tassen tentoonstelling ‘Street Couture: high end fashion meets the street’ te bewonderen. De tentoonstelling (Street Couture), draait om het mix and match principe; high end fashion gecombineerd met street fashion, sports gecombineerd met pop fashion en Dutch design gecombineerd met European fashion. Kortom, ‘Street Couture: high end fashion meets the street’ is een tentoonstelling die zeker het bezoeken waard is. Good to know: het museum heeft een eigen winkel waar je, na afloop, leuke tassen voor een fijne prijs kunt kopen. We like!
4. Tijdelijk Modemuseum
Tot en met 8 mei 2016 is Het Nieuwe Instituut in Rotterdam getransformeerd tot een heus modemuseum. In de eerste plaats richt Het Nieuwe Instituut zich niet op de unieke kwaliteit van een ontwerper of kledingstuk, maar op de achterliggende structuren en strategieën van de mode als systeem (hoe wordt kleding gemaakt en hoe zit de mode-industrie in elkaar). Ook wordt uitgelegd waar ontwerpers zich, met oog op de toekomst, op dit moment mee bezig houden en worden er, aan de hand van mooie voorbeelden, belangrijke vraagstukken in de modewereld uitgelegd (waarom moeten modellen per se maatje 34 hebben). Ben je dus óók geïnteresseerd in het verhaal dat zich achter de totstandkoming van jouw t-shirt heeft afgespeeld? Dan is het ‘Tijdelijk Modemuseum’ een museum voor jou!
5. HAAR! Menselijk haar in mode en kunst
Van 20 februari tot en met 29 mei 2016 kun je in het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling ‘HAAR!’ bewonderen. Omdat wij (mensen) haar adoreren, maar tegelijkertijd verafschuwen, hebben een aantal kunstenaars besloten om bijzondere voorwerpen te maken met als hoofdmateriaal; menselijk haar. Het haar wordt als inspiratiebron gebruikt en verwerkt in schoenen, sieraden, kleding en andere vormen van kunst. Een originele tentoonstelling waar wij stiekem een beetje de kriebels van krijgen.
6. Catwalk. Mode in het Rijksmuseum
Het Rijksmuseum in Amsterdam tovert van 20 februari tot en met 15 mei 2016 de Philipsvleugel om in een mini mode museum. De tentoonstelling ‘Catwalk. Mode in het Rijksmuseum’, laat de Nederlandse mode vanaf het jaar 1625 tot en met het jaar 1960 zien. Uiteraard zijn, naast de kledingstukken van de Oranjes uit de Gouden eeuw, ook de eerste haute couture stukken van Dior en Yves Saint Laurent uit de twintigste eeuw te bewonderen. De tentoonstelling is door fotograaf Erwin Olaf vormgegeven en is er zeker een voor op de tentoonstelling to-do list!
Lees ook: Zo zagen Iraanse vrouwen eruit vóór de Islamitische revolutie