Dit moet je weten over zonnebescherming

Denk jij dat je alles weet over bescherming tegen de zon? Ha, lees dit artikel dan even, het zal je verbazen. Wij maken korte metten met jouw onwetendheid, want zonnebescherming is té belangrijk.

Sun Protection Factor
SPF oftewel de beschermingsfactor, staat voor de doeltreffendheid van zonnebrandcrèmes. Maar een hogere factor betekent niet automatisch dat je beter beschermd bent. Het verschil tussen factor 30, 50 en 100 is minimaal als het op het doorlaten van UV stralen aankomt. De SPF factor geeft aan hoelang het duurt voordat je verbrandt zonder bescherming, en dus ook hoelang je beschermd bent met zonnebrandcrème op jouw huid. Met een hogere factor ben je dus langer beschermd tegen de zon maar niet beter. SPF 30 blokt namelijk al 97% van de UVB straling, SPF 40 of SPF 50 kan daarom nooit meer dan 3% extra bescherming bieden.

Het verschil tussen UVA en UVB stralen
SPF beschermt je tegen de UVB stralen, de oorzaak van verbranden. SPF beschermt niet tegen UVA stralen die dieper gaan en ervoor zorgen dat je huid sneller verouderd. Rimpels, ouderdomsvlekken, pigment en een droge huid worden allemaal veroorzaakt door de UVA stralen. Daar kun je je ook tegen beschermen, maar je moet het verschil wel weten!

Minerale vs. chemische zonnefilters
Het belangrijkste ingrediënt in producten die beschermen tegen de zon, is de zonnefilter. Er zijn twee soorten zonnefilters: minerale en chemische. De minerale filters bevatten zinc of titanium en reflecteren de stralen. Chemische filters trekken in de huid en absorberen de stralen. Beide filters zijn goedgekeurd, maar veel mensen kiezen toch voor de natuurlijke variant, als de keus er is.
UV straling

Het beste van beide
Er bestaan producten die UVA en UVB stralen tegenhouden. Tegenwoordig zijn de merken zich bewust van het feit dat UVA net zo schadelijk is als UVB. Lees altijd even voor het moment van aankoop of je een combinatiepotje te pakken hebt.

SPF is niet voldoende
Zonnebescherming is niet 100% veilig, zelfs niet als je heel veel smeert. Ook wanneer jij je goed insmeert, krijg je toch een tint. Zoek daarom regelmatig de schaduw op, draag een hoed, zonnebril en bedek je huid indien mogelijk met luchtige kleding.

En zo zie je er binnen no-time strak uit in bikini