Kan jij niet lekker je draai vinden in deze coronatijd? Ritme inbouwen helpt

En dan is daar prompt de quarantainetijd. Opeens zit je 24/7 thuisgeplakt. Van de eettafel door naar de bank door naar een zonpositie en terug naar de eettafel en bank. Waar je waarschijnlijk normaal gesproken een best lekker ritme te pakken hebt, is ‘ie als sneeuw voor de zon verdwenen. Want tsja om 7:00 uur opstaan, voor wie zou je? Je trouwe viervoeter kan ook wel een uurtje langer wachten. Geen hap-slok-wegontbijtjes, maar opeens houd je tijd over. Je voelt minder de druk, en voor je het weet komt er bar weinig uit je vingers. Om het nog maar niet te hebben over het steeds vager worden van de scheidslijn tussen doordeweeks en het weekend. Wat jij nodig hebt, is ritme. Het hoe en waarom lees je hier.

Rust, reinheid en…ritme

Ritme dus. We kunnen er met z’n allen niet zonder. Heb je namelijk geen structuur in je dagelijkse leven, dan kan je wel eens verdomd vermoeid raken. ’s Avonds uren liggen te woelen, voordat je je slaap vat. Het gevoel hebben het overzicht kwijt te zijn. Weinig voldoening ervaren. En het uitstellen van, tsja…van wat eigenlijk niet. Herkenbaar? Dan is het creëren van meer ritme en regelmaat de oplossing.

Tips voor een lekker ritme

Die eerste periode van even niet zo veel moeten, willen en doen, vinden de meesten best lekker. Maar op een gegeven moment is het mooi geweest. En als je op dat punt bent aanbeland in deze bizarre coronatijden, dan kunnen deze tips je wel eens heel goed van pas komen.

Tip #1: Zet de wekker

Oh no, echt? Ja! Zorg ervoor dat je mooi op tijd je o zo lekker warme bed uitgaat. Doordat je je wekker zet – en nee dat hoeft echt niet om 6:00 te zijn – zal je de rest van de dag niet het gevoel hebben achter de feiten aan te lopen. En hoe vaker je die wekker hebt gezet, des te makkelijker het opstaan zal gaan. Wie weet word je zelfs voor de wekker wakker.

Met deze tip samenhangend: rol niet alleen op een vast tijdstip je bed uit, maar duik ook rond dezelfde klokslag onder de wol. Zorg voor voldoende rust, want alleen zo kan jij het meeste uit de volgende dag halen. Snap je!

Tip #2: Bedenk wat je wil gaan doen

Als een kip zonder kop de dag beginnen, kan soms hartstikke fijn zijn, maar voor je productiviteit is het niet een hele goede zet. Bedenk daarom welke to do’s je wil gaan oppakken. Begin het eerste uur van de dag met een aantal kleine klusjes. Denk aan het wegwerken van mails of een paar andere kleine, minder leuke taken. Let maar op, het geeft je niet alleen een voldaan gevoel, het zorgt er ook nog eens voor dat je makkelijker die productiviteit kan vasthouden.

Volgens wetenschappers kan je nóg beter de avond van tevoren bedenken wat je de volgende (werk)dag wil oppakken. Ze noemen dit implementatie-intenties. De zogenoemde als-dan-constructie. ‘Als ik morgenochtend wakker word en heb ontbeten, dan pak ik dit, en dit, en dit op.’ Probeer maar eens, het werkt echt!

Tip #3: Bye bye pyjamas

Als er iets is dat je sowieso in je ritme zou moeten inbouwen, dan is het wel een douchesessie gevolgd door je aan te kleden. De hele dag in je comfortabele pyjama in huis rondbanjeren, daar wordt niemand productief van. Het maakt je sloom. Willen we niet. Dus gewoon lekker voor die kast gaan staan, en je outfit samenstellen. Een wakey breaky erbij, en je bent klaar om er wat van te maken!

Tip #4: Ontbijt. Lunch. Diner. Repeat

Over eten gesproken. Eén van de handigheden om wat ritme te creëren, is om op vaste tijdstippen te eten. Het klinkt zo simpel, maar juist door dit soort to do’s in te bouwen, ga je je andere activiteiten van die dag veel efficiënter en effectiever inplannen. Om het nog maar niet over het gezonde aspect te hebben van het eten op vaste tijden.

Tip #5: Work that body

Als je niks, nada geen ritme hebt, dan kan dat flink wat energie kosten. Kan je wel een energieke opkikker gebruiken? Wurm jezelf maar in die sportoutfit, want met enige regelmaat je in het zweet werken, helpt. Helemaal als je het in de buitenlucht kan doen. En liefst wel op vaste dagen en tijdstippen, wel zo fijn voor je ritme.

Tip #6: Saaie sleur? Niet als je dit doet

Dag in dag uit hetzelfde schema volgen, valt zeker onder de noemer van ‘gestructureerd’, maar saaiheid kan op de loer liggen. Wil. Je. Niet. Probeer daarom ook eens – helemaal in deze roerige tijden, waarin het moeten, moeten, moeten minder is – iets nieuws uit. Of iets wat al heel lang op de plank ligt, en waar je nu ein-de-lijk eens de tijd voor kan en wil nemen. En ziezo, de sleur uit je dagelijkse ritme is weg.

Stay safe en hou je taai!