Bangeschijters hebben een aantal – positieve – dingen gemeen

Ben jij bangig aangelegd? Dat is juist goed. Tenminste, angsten zeggen iets positiefs over jezelf. Angst is een basisemotie en er zijn verschillende studies die aantonen dat angst waarschijnlijk wordt veroorzaakt door empathie, je overlevingsinstinct, creativiteit en een hoge intelligentie. Hoe zit dat dan?

 

Lees ook: 14 tekenen waaruit blijkt dat jij een ‘indigo kind’ bent.

 

Emphatie
Laten we het eerst eens hebben over empathie. De meeste weten wel wat empathie is, maar even kort: empathie is hetzelfde als inlevingsvermogen. Iemand die empathisch is voelt anderen goed aan, kan prima meedenken en begrijpt emoties en gevoelens van anderen als geen ander. Ze kunnen intens meeleven en zich verplaatsen in de gevoelens van de medemens. Het is een fijne eigenschap en goed inzetbaar als een van de belangrijkste communicatie skills. Maar omdat je je zo goed in kunt leven, zijn angsten voor empathische mensen vaak ook levendiger en als er onheil in de lucht hangt voelen ze dit al aankomen.

Instinct
Daarnaast is angst al jaren een raadgever in gevaarlijke situaties. Mensen hebben van nature een instinct, dit komt omdat we héél lang geleden nog moesten overleven in plaatst van leven. Ook nu krijgen we een seintje als er gevaar loert. Zelfs al is het gevaar nog zo ver weg, niet realistisch of bijna grappig – want wie noemt een spin nu gevaarlijk? – je intuïtie waarschuwt je nog steeds.

Creativiteit
En had jij ooit verwacht dat angst en creativiteit hand in hand gaan? Creatieve mensen zijn visueel ingesteld, en zien dingen voor zich. Ook ‘enge’ dingen. Andersom is angst ook een killer voor creativiteit. We zijn bang om te falen, bang voor mislukkingen. Daardoor wordt creativiteit geremd.

Intelligentie
Ook intelligentie is een trigger voor angst, want intelligente mensen die sneller denken, redeneren en associeren hebben eerder een scenario voor ogen. Goed of slecht. En je kunt je voorstellen dat je van minder fijne scenarios toch wat slechter slaapt.

 

Lees ook: Ben jij al eeuwen vrijgezel? Dit vertelt niemand jou!