7 x zo voorkom je gênante momenten tijdens yoga

Het maakt niet uit je een fervent yogi bent of zo groen als een blaadje, blunders maken lijkt onvermijdelijk. Dat is oké, niemand is perfect. Toch zijn er bepaalde yoga etiquetteregels waardoor je minder onrust veroorzaakt en ben je een betere buurvrouw voor je mede yogis.

1. Kom op tijd
Het kost namelijk enige focus en concentratie om in jouw yoga state of mind te komen. Zorg ervoor dat jij jouw mat en andere benodigdheden voor aanvang verzameld hebt, want er is niks zo vervelend als iemand die te laat komt en dan ook nog eens per se tussen jou en een andere yogi in wil liggen. Als je te laat bent, kom dan liever een andere keer terug.

Verschillende ademhalingsoefeningen voor meer focus en ontspanning.

2. Praat niet teveel
Er is niemand die je de mond zal snoeren, maar téveel praten tijdens de yogales kan mede yogi’s afleiden. Bovendien moet jij je focussen op jouw innerlijke zelf, en dat lukt niet als je constant aan het ratelen bent. Bewaar chit-chat maar voor bij de thee na de les.

3. Volg de instructies van jouw yogadocent op
Iedere yogadocent geeft op een andere manier z’n les, wees niet de yogi die het dan beter weet. Het kan zijn dat je je helemaal niet kunt vinden in zijn of haar manier van lesgeven, maar het is wel zo netjes om de les uit te zitten. Commentaar geven maakt de les namelijk niet anders, en het is afleidend voor mede yogis.

4. Zet je telefoon uit
Niemand wil het gerinkel van jouw mobiele telefoon horen als je net in shavasana ligt.

5. Blijf tot het einde
En denk niet: shavasana skippen we vandaag want ik heb wel wat belangrijkers te doen. Shavasana is belangrijk! Die paar minuten in stilte zorgen ervoor dat jij afstand neemt van lichaam en geest, het zorgt voor totale ontspanning en bewustwording.

6. Laat je mat netjes achter
Als je niet je eigen matje meeneemt is het vaak mogelijk om er een van de yogaschool te gebruiken. Deze matjes kun je maar beter goed schoonhouden, want jij wilt toch ook niet in child-pose erachter komen dat de vorige yogi flink heeft lopen zweten?

7. Over die scheet kom je ook wel weer heen
Yes, het kan je zomaar gebeuren, er ontsnapt een wind als je je na inspanning weer ontspant. Er is he-le-maal niks wat je dan kunt doen. Plus het overkomt bijna iedereen wel eens, valse lucht hoort er gewoon bij.

5 yogamatten waar jij blij van wordt.