7 Tips voor vrouwelijke solo reizigers

Iedere dag vertrekken er massa’s vrouwen alleen op reis. Familie is huiverig, vrienden maken zich zorgen en de vrouw in kwestie zelf? Die heeft zich vast en zeker tot in de puntjes voorbereid.

1. Geen Paniek!
Je gaat de tijd van je leven hebben en merken dat je veel sterker bent dan je dacht. Ja, je zult je soms even alleen voelen en ja, dingen zullen anders lopen dan gepland, maar probeer los te laten en ‘go with the flow’! Tijdens mijn soloreis van 4 maanden door Australië heb ik me eigenlijk maar één keer echt alleen gevoeld, dat was toen ik ziek werd. Maar ik heb zoveel fantastische mensen ontmoet, waaronder veel andere solo reizigers, juist doordat ik alleen was!

15 redenen waarom alleen reizen goed voor je is.

2. Plan…een beetje.
Het lijkt misschien heel avontuurlijk om niets van te voren vast te leggen en uit te zoeken, maar ik struin voor een reis heel het internet af, op zoek naar fijne slaapplekken en dingen die ik sowieso wil doen & zien. Slaap is belangrijk! In een ‘spontaan’ gevonden hostel kan dat wel eens moeilijk worden op een kamer met 5 dronken Ierse jongens en een gezellige familie bedwantsen (bed bugs) onder je…geloof me, dat wil je niet!

Solo Travellers

3. Zorg dat je goed geïnformeerd bent.
Weet wat de etiquette zijn van het land dat je bezoekt. Bedek je schouders en benen als dat beleefd en passend is. In sommige landen is het bijvoorbeeld ook niet beleefd om naar iets of iemand te wijzen. Dus om ongemakkelijke situaties te voorkomen, is het slim om je vooraf goed in te lezen over de cultuur en gebruiken van de plek die je gaat bezoeken. Zorg dat je ‘blend’ met je omgeving en niet te veel opvalt. In sommige landen kan het ook slim zijn om een nep-trouwring te dragen, zodat je geen ongewenste aandacht krijgt.

4. Zorg dat mensen weten waar je bent.
Ga niet spontaan een week zeilen in Indonesië, zonder dat het thuisfront weet waar je uithangt. Ik stuur mijn familie altijd een klein reisschema met vluchten, al geboekte overnachtingen en een indicatie van wanneer ik waar ongeveer ben. Natuurlijk verandert dit regelmatig doordat ik enorm ‘go with the flow’, maar dan geeft ik mijn nieuwe ‘flow’ gewoon weer door!

5. Maak kopiëen van belangrijke documenten.
Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Soms raakt je koffer zoek en sommige ongelukkige reizigers worden helaas beroofd. Zorg daarom altijd dat je in ieder stuk bagage een kopie van je paspoort hebt zitten. Ik upload de bestanden meestal ook naar Dropbox voor vertrek.

Kijk voor de rest van de tips op www.littlewanderbook.com!