7 soorten honger, wist jij dat je ze had?

‘Honger’, op Enfaits’ HQ hebben we er een haat-liefdeverhouding. Vroeger kregen we namelijk altijd te horen dat het ’trek’ is. Afijn, voor nu houden we het even op honger.  Honger is honger, toch? Zou je denken hè. Niets blijkt minder waar te zijn. De wetenschap toont namelijk aan dat er maar liefst zeven(!) soorten zijn. Alleen door zo vaak – nog een keer dan – het woord ‘honger’ te noemen, zou je al wat in je giechel willen stoppen.

Onderzoek je gevoel van honger

Het voornemen was nog wel zo goed om voorlopig eens wat minder snaaibuien, wat minder bodemdrang (die M&M-zak moet leeeeeg) te hebben. Goed bedacht, totdat je zintuigen er met je aan de haal gaan. Toch blijk je je hongergevoel beter onder controle te kunnen krijgen als je weet waar je honger door ontstaat. Mindful eten wordt het ook wel genoemd. Komen ze:

 1. Hoofdhonger
  Dat gebakkelei in je eigen hoofd over of je die chocoladereep nu wel weg zou happen en of dit wel het juiste moment is zo vlak voor het eten, herkenbaar toch? Hoofdhonger dus. De trek in iets eetbaars speelt zich puur en alleen in je hoofd af. Echte honger heb je dus helemaal niet. Het wordt bepaald door zogenoemde geboden en verboden.
 2. Harthonger
  Jezelf volproppen – laten we wel wezen, dat is het vaak wel – met eten, omdat je de maandelijkse feestweek hebt, verdrietig bent of juist barst van de blijdschap. Altijd is er wel een goed excuus te bedenken om dat grijpgrage handje in de keukenla haar ding te laten doen. Is het uit troost of speelt er iets anders? Ga eens na waar je hart naar hongert.
 3. Ooghonger
  Kende je deze al? Zien eten, doet willen eten. Een food commercial om 20:00 uur doet je opeens denken aan die ene zak chips die nog in de la ligt (je had ‘m nog wel zo goed ‘verstopt’). Of die headerfoto in een blogartikel over honger waar het lekkers vanaf druipt. Hai trek in iets lekkers!
 4. Mondhonger
  Okay, deze ken je ook vast. Even wat in je mond te knabbelen hebben, gewoon omdat je er even zin in hebt. Ook dit type honger heeft weinig met fysieke trek te maken.
 5. Neushonger
  Veel uitleg heeft ‘ie niet nodig: neushonger. Door de geuren die je tegemoet dwarrelen, krijg je spontaan zin om iets te eten. Denk aan het rondje supermarkt waarbij de geur van verse croissants speciaal je kant opgestuurd te lijken. Niet voor niets dat makelaars adviseren om altijd net voor een belichting een appeltaart in de oven te gooien. Geuren nemen onze hersenen aan de haal.
 6. Lichaamshonger
  Het kan goed zijn dat je lichaam wel eens aangeeft zin te hebben in een specifiek product. Denk aan dat maak-me-wakker koffietje in de ochtend, slaap-lekker theetje in de avond of hunkeren naar groenten als je een weekend de teugels hebt laten vieren.
 7. Maaghonger
  Kan niet missen, maaghonger. Het enige type trek, waarbij je lichaam écht toe iets aan voedsel. Je kent ‘m wel, van die knorrende maag. Maaghonger betekent keihard groenlicht om te eten.