7 dingen die meer mensen over depressie zouden moeten weten
Er wordt ons verteld dat een depressie wordt veroorzaakt door een disbalans tussen neurotransmitters zoals serotonine en dopamine. Toch zijn wetenschappers er nog niet achter hoe deze disbalans neerslachtige gevoelens als gevolg heeft. Het is dus helemaal niet zeker dat dit áltijd de oorzaak is voor een depressie. Toch krijgen de meeste mensen die kampen met psychische problemen al snel antidepressiva voorgeschreven.
Slik je het niet? Dan overweeg je misschien om eraan te beginnen omdat je je moe, futloos of emotioneel instabiel voelt. Waar antidepressiva voor de een juist werken, en er veel mensen bij gebaat zijn, kan het voor een ander niet de juiste oplossing zijn. Het menselijk lichaam staat in verbinding met de geest, en dit gegeven wordt steeds vaker serieus onderzocht. Want jouw lichaam kan positief of negatief reageren op bepaalde situaties.
Ik geloof erin dat depressie een teken is van een verstoring in ons systeem, in onze levensstijl. Dit kan zijn omdat je ongezond eet, met téveel stress en spanning moet dealen, bepaalde medicatie gebruikt of téveel hebt meegemaakt. Ook jouw leefomgeving is van grote invloed op jouw geestelijke gemoedstoestand. En als het allemaal teveel wordt, geeft je lichaam aan: ho stop, dit kan zo niet verder. In sommige gevallen is het gebruik van medicatie niet te voorkomen alleen is het niet áltijd de oplossing. Het wordt té vaak té snel voorgeschreven door de huisarts, terwijl een psychiater stukken voorzichtiger is met het voorschrijven van deze medicatie.
Laten we even naar de feiten kijken:
1. Antidepressiva lossen het probleem niet op
Verschillende studies tonen aan dat er geen ideale chemische balans van serotonine bestaat, dus een disbalans is ook niet op te lossen met een pil. Het feit dat een paracetemol helpt tegen hoofdpijn, wil niet zeggen dat hoofdpijn veroorzaakt wordt door te weinig paracetemol in het lichaam. Zo is het ook met antidepressiva, de medicijnen lossen het probleem niet op. Ze maskeren de gevolgen van het probleem.
2. Bovendien kunnen ze op lange termijn andere problemen met zich meebrengen
Er zijn wél wetenschappelijke studies die aantonen dat antidepressiva de kans op gewichtstoename – met alle gevolgen van dien -, minder zin in seks en een verhoogde kans op leveraandoeningen en hart- en vaatziekten juist verhoogt. Daarnaast is het een van de meest verslavende medicijnen waar je maar heel moeilijk vanaf komt. Als je net met het medicijn begint kun je héél ziek worden: misselijk, hoofdpijn, overgeven, paniekaanvallen, spraakstoornissen en zelfmoordgedachtes zijn dan niet ondenkbaar.
3. Het effect verhelpt het probleem niet
Maar dat zeiden we al.
4. Het wordt vaak door de huisarts voorgeschreven
En dat is geen psychiater, die zich na de studie geneeskunde van 6 jaar zich nog eens 4.5 jaar heeft verdiept in de psychiatrie. Toch komen de meeste mensen met een depressie bij de huisarts terecht want er zijn teveel depressieve mensen, en te weinig psychiaters. Je krijgt daar weliswaar een dubbele afspraak, maar dat is nog altijd niet de tijd die een psychiater voor je neemt, en aangezien de flinke bijwerkingen is het ook van groot belang dat je voldoende begeleiding krijgt mocht je er dus aan beginnen.
5. Symptomen kunnen op die van een depressie lijken
Er zijn ook veel andere oorzaken voor neerslachtigheid. Ooit aan je schildklier gedacht? Of aan bijnieruitputting? En hormonen regelen ook een hoop.
6. Onderzoek waar jouw lichaam behoefte aan heeft
Minder slechte vetten, suiker, gluten of zuivel doen een hoop voor je lichaam. Dat is bewezen, maar niet eenvoudig toe te passen in het dagelijks leven. Ieder lichaam is anders, dus het is een hele klus om uit te vinden waar jouw lichaam baat bij heeft. Toch zijn er dingen die bij iedereen van toepassing zijn zoals: minderen met alcohol, niet roken, voldoende slapen en bewegen. Ook vitamine D, probiotica en andere supplementen kunnen jou een dienst bewijzen. Het is niet de makkelijkste weg, maar in the end wel de meest duurzame.
7. Je komt er sterker uit
Een depressie is een ernstige aandoening die je altijd serieus moet nemen. Het is belangrijk dat je hulp zoekt, erover praat en steun vindt bij familie, vrienden of kennissen. Dat laatste blijkt in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan want veel mensen begrijpen je niet. Hulp is ook niet makkelijk te vinden door de bezuinigingen in de zorg. Een ding moet je goed begrijpen: het is te verhelpen. Eigenlijk heb je geen energie om op onderzoek uit te gaan, juist nu je je zo moe voelt. Maar het moet. Je kunt een depressie overwinnen en in de meeste gevallen kom je er nog sterker uit dan voorheen.