5 zinnen die de leugenaar ontmaskeren

Liegen is zo oud als de mensheid en iedereen gebruikt wel eens een leugentje om bestwil. Soms is de waarheid pijnlijk en wil je een ander hiervoor behoeden. Dan kan jokken geen kwaad. Maar als iemand de boel wil misleiden of altijd dingen verzint wordt het een ander verhaal. Mensen die altijd de waarheid verdoezelen zijn onbetrouwbaar en gebruiken gek genoeg regelmatig dezelfde zinnen. Best handig om te weten want keiharde leugens leiden tot wantrouwen, gebroken relaties en zelfs financiële problemen.

1. “Eerlijk gezegd”
Wijst vaak op een minder eerlijk vervolg van de zin. Net als: “Om je de waarheid te vertellen”. De woorden die dan volgens zijn minder waar dan je denkt! Ze ondersteunen een verhaal wat kennelijk extra verdediging kan gebruiken.

2. Tot in detail
Leugenaars moeten ieder detail van hun leugen onthouden anders vallen ze door de mand. Hierdoor vertellen ze vaak té veel details om het verhaal geloofwaardiger te maken.

3. Nóóit en altijd
Absolute woorden zoals ‘nooit’ en ‘altijd’ dikken de waarheid altijd een tikkeltje aan. Mensen doen zelden ‘nooit’ of ‘altijd’ iets als we ons gedrag onder de loep nemen. Een leugenaar gebruikt deze woorden regelmatig, let maar op!

4. Ze praten nimmer in de ik-vorm
Maar schuiven de schuld altijd in de schoenen van een ander. Ze vermijden het woord ‘ik’ zoveel mogelijk maar het gaat altijd over ‘hun’ of ‘wij’. Zo hopen ze dat je ze eerder geloofd en staan ze zelf minder in de picture.

5. Ontkenningen, rechtvaardigingen en korte antwoorden
Wanneer je een leugenaar vraag om z’n verhaal te vertellen, begint deze automatisch met ontkenningen. Zelfs al heb je de leugen niet door, de leugenaar voelt zich schuldig. Hij praat z’n gedrag goed en geeft korte antwoorden. Ze willen niet te veel blootgeven over de situatie.

6. Eufemisme
Dit wil zeggen dat leugenaars woorden gebruiken die beter overkomen om iets te verdoezelen. Ze maken dingen mooier dan dat ze eigenlijk zijn en passen daar het taalgebruik op aan. Als je zegt: “Bij jou zit er een steekje los” bedoel je eigenlijk: “Je bent gewoon gek!”. En ze hebben nooit iets gejat maar altijd per ongeluk meegenomen.

Lees ook: 6 dingen waar je je echt niet schuldig over hoeft te voelen.

Er zijn ook non-verbale signalen dat er een jokkebrok voor je staat. Leugenaars raken regelmatig het gezicht aan, friemelen aan hun haar of pulken aan hun nagels. Ze vermijden oogcontact en kijken regelmatig weg. Het zijn me toch een draaikonten en hun voeten wijzen nóóit in jou richting. Weet je dat ook weer.