6 dingen waar je je écht niet schuldig over hoeft te voelen

Hoe ouder je wordt, hoe meer je je realiseert dat sommige dingen waar je je vroeger aan kon ergeren, jouw ergernis he-le-maal niet waard zijn. Waarom zou je je schuldig voelen over dingen die heus niet slecht zijn.

1. De deur niet uitgaan als het weekend is
FOMO!! De fear of missing out is voor veel mensen dé reden om de hort op te gaan, maar eigenlijk blijf jij liever binnen. Lekker knus, even bijtanken. En ja. Dat betekent dat je niet bij ieder feestje van de partij bent. Sommige mensen noemen het saai en dat kan je écht niks schelen. Want oma blijft lekker binnen!

2. Al je geld aan eten uitgeven
Eten is het állerbelangrijkste! Als ik voor mezelf spreek gaat een groot deel van mijn salaris naar lunches, diners en allemaal andere eet gerelateerde dingen. Ik houd ervan en eet het liefst de hele dag door. Eten is gezellig en je komt er niet onderuit. Dan kun je het maar beter goed doen is het niet? Waar ik vroeger rustig corned beef met rijst at – want: niet duur maar eigenlijk o zo goor – koop ik tegenwoordig veel liever verse biologische ingrediënten. Bezuinigen op eten zit er niet meer in.

3. Je zaakjes niet helemaal op orde hebben
Automatisch vergelijk je je leven vaak met dat van een ander. En dan lijkt het alsof iedereen het zo goed voor elkaar heeft! Verse gezinnen, grote huizen en interessante banen vliegen je om de oren… dingen die jij niet hebt. En dat is oké! Wie weet ben je een laatbloeier, je leeft in ieder geval bij de dag! Nouja, plannen zijn er wel hoor, maar je hebt de tijd.

Lees ook: Dit is hoe een stralende lach je aan de man kan helpen.

4. Altijd werken
Een paar jaar geleden was overwerken een must. Werknemers zaten úren te lanterfanten zodat ze ’s avonds nog iets van werk over hadden om voor te blijven. Want voor tienen naar huis? Dat was not done. Tegenwoordig kijken we er anders tegenaan. We willen juist zoveel mogelijk vrije tijd en werken daarom zo efficient mogelijk. Het is veel belangrijker dat je de wereld over reist met vrienden en een beetje lummelt op een opblaasbare pizza. Alleen kan niet iedereen dat zomaar bekostigen, en trouwens: toen ik drie maanden in Azië vertoefde heb ik me ook wel eens stierlijk verveeld. Ja echt. Als je je werk leuk vindt, geeft dat namelijk voldoening!

5. Serie’s, blogs of tekenfilms kijken
De meeste mensen zien het als een “guilty pleasure“, anderen beweren dat ze nóóit vermakelijke series kijken omdat het ze niks brengt. Of ze kijken überhaupt geen televisie want wat moet je met die ongein. Sterker nog: het zou ‘hersendodend’ zijn en niet bevorderlijk voor je intelligentie. Wij vinden dat intelligentie en een avondje binge watchen niets met elkaar te maken hebben. Moet je dus lekker doen joh! Zolang je je maar niet iedere seconde van je vrije tijd voor een scherm hoeft te vermaken.

6. Een afspraak afzeggen
“Ja daaaaag, we hadden toch afgesproken?” Dat zal best, maar vandaag lukt ’t gewoon écht even niet. Wie is de ander om jou te verplichten om toch op te komen dagen. Iedereen heeft wel eens een off-day, een nare week of ander gedoe waardoor die ene afspraak net even te veel wordt. Een normaal denkend persoon begrijpt dat heus wel.