Zo vat je afwijzing minder persoonlijk op

We haten het om toe te geven, maar afwijzing raakt ons diep. De angst voor afwijzing is universeel, en het liefst zouden we elke vorm van afwijzing vermijden. Maar wanneer je leeft vanuit je hart en daardoor zo nu en dan je comfort zone verlaat, is de kans op afwijzing groot. De kans dat je een of meerdere keren wordt afgewezen in het leven is groter als je jezelf uitdaagt. Living on the edge brengt naast kansen ook risico’s met zich mee. Steeds weer stroomt de teleurstelling door je lijf en begint je innerlijke criticus je in het oor te fluisteren ‘je had het beter moeten doen’.

Afwijzing, van een potentiële werkgever, een stille liefde of een familielid, is nooit een persoonlijke aanval. Toch voelt het zo als iemand een deur dichtdoet waarvan je zo had gehoopt dat deze open zou staan. Het is moeilijk om het dan niet bij jezelf te zoeken en om overal vraagtekens bij te plaatsen.

Afwijzing is nooit persoonlijk

 

In plaats van afwijzing op jezelf te betrekken, is het beter om het vanaf een afstand te bekijken. Afwijzing hoort bij het leven, er is geen manier om stappen vooruit te maken als je nooit afgewezen wordt. Wanneer je angst voor afwijzing te groot wordt, weerhoudt deze angst je van dingen die je graag zou willen. Bijvoorbeeld een nieuwe baan, een fijne relatie of een eigen bedrijf. Vat afwijzing daarom niet persoonlijk op maar raak er mee vertrouwd als een onderdeel van het leven waar je veerkrachtig mee om kunt leren gaan.

Spreek jezelf liefdevol toe

Wanneer je weer eens ‘nee’ hoort, neem dan afstand en blijf lief voor jezelf. Behandel jezelf zoals je ook een ander zou behandelen. Herhaal zinnen zoals “het is niet jou fout”, “jouw tijd komt nog wel” in plaats van “nu ga je nóóit meer iets bereiken” of “zie je wel, je kan het niet”. Blijf geloven in jouw kracht en laat je innerlijke criticus je niet de grond in boren. Afwijzing heeft niks te maken met jouw kwaliteiten als persoon maar met factoren waar je absoluut geen invloed op hebt.

Doe geen aannames

Het is gebruikelijk om aannames te doen na een afwijzing. Je gaat redenen zoeken waarom je bent afgewezen en vaak zoek je het bij jezelf. Gedachten kunnen je gek maken wanneer je denkt dat het ligt aan je uiterlijk, aan de manier waarop je jezelf presenteert of aan jouw kennis en vaardigheden. Terwijl de ware reden van afwijzing hier vaak niks mee te maken heeft. Je mag na een afwijzing best vragen wat de reden van afwijzing is.

 

Blijf de verbintenis aangaan

Er gaat een wereld aan mogelijkheden open wanneer je het gesprek niet uit de weg gaat. Elke afwijzing is een vorm van feedback en daar leer je van. Natuurlijk mag je teleurgesteld zijn, creëer vooral ruimte voor deze gevoelens. Afwijzing staat gelijk aan verlies en het is oké om daarover te rouwen. Alleen blijf niet hangen in deze negatieve spiraal maar zet een afwijzing om in iets positiefs. Deze liefde, baan, huis of vriendschap was niet voor jou bedoeld en er komt wel iets nieuws op je pad! Blijf in jezelf geloven.

Soms is het vermoeiend om positief te blijven, en wij geven toe: zelfmedelijden is af en toe ook best fijn. Toch is het belangrijk om afwijzing niet uit de weg te gaan, om jezelf te blijven uitdagen en om afwijzing steeds weer van een afstand te bekijken en een plekje te geven op een aardige manier. Vul je gedachten vooral niet met terror maar met liefde.