Zo bewaar je vrede in tenenkrommende gesprekken
Eerlijk is eerlijk: iedereen heeft wel eens een gesprek waarin je je héél ongemakkelijk of gefrustreerd voelt. Zeker als je met verschillende persoonlijkheden aan tafel zit, kan het wel eens ingewikkeld worden. Iedereen heeft een mening en dat mag, sterker nog: dat moet. Alleen zorgen verschillende normen en waarden regelmatig voor flinke onenigheid.
Iedereen bekijkt dingen vanuit zijn of haar perspectief en we hebben allemaal onze eigen unieke kijk op de wereld. Dat is iets heel moois. Waarom is er dan zoveel onvrede in de wereld en lukt het veel mensen niet om deze verschillende meningen te omarmen? Haat en angst zorgen ervoor dat we het regelmatig met een ander oneens zijn… hierdoor wordt je wereld klein. Want wat denk je zelf? Dat je het alleen goed kunt vinden met mensen die précies hetzelfde denken als jij? Niet dus.
In ieder gesprek moet je je kunnen inleven in een ander en nieuwsgierig blijven. Natuurlijk mag je ook jouw mening laten horen maar je hoeft niet als een bulldozer over anderen heen te walzen. Mensen overtuigen om exact hetzelfde te denken heeft namelijk geen zin. Je wordt altijd geconfronteerd met mensen die ‘anders’ denken dan dat jij dat doen… daar kun je wat van leren.
1. Luister
Laat mensen uitpraten, ga niet meteen in de verdediging of in de aanval maar haal rustig adem en luister naar wat iemand anders te zeggen heeft. Dat iemand een andere mening heeft betekent niet dat hij jouw mening niet waardeert. Sterker nog: je kunt alleen maar van elkaar leren. Hoe vervelend is het als jij iets probeert uit te leggen en de ander dat totaal niet wilt horen. Dat heb je vast wel eens gehad: van die types die je meteen afkappen waardoor je eigenlijk niks meer durft te zeggen. Niet doen.
2. Blijf nieuwsgierig en oordeel niet
Luistervaardigheid wordt gevoed door nieuwsgierigheid. Stel vragen! Daardoor worden gesprekken opener en oprechter. Je kunt bijvoorbeeld vragen waarom iemand een bepaalde kijk op dingen heeft en sinds wanneer. In plaats van meteen te oordelen kom je er écht achter waarom iemand anders denkt dan jij en zo bouw je een relatie op. Nieuwsgierigheid zorgt altijd voor verbinding.
3. Probeer niet altijd gelijk te krijgen
In belangrijke relaties is het belangrijk om niet altijd je gelijk te halen. Want wie heeft er eigenlijk gelijk? Zelfs als je het zeker weet, heb je nog niet per se gelijk. Iedereen heeft een bepaalde blik op de wereld en daardoor z’n eigen normen en waarden ontwikkeld. Ga daar volwassen mee om en accepteer dat de dingen niet altijd zijn zoals ze zijn.
4. “Laat maar”
Is zó makkelijk gezegd… “laat maar”. En dan? Dan zijn jullie uitgepraat… als je het ergens niet mee eens bent kun je nog wel luisteren. Het staat ongeïnteresseerd en bot als je iemand anders afkapt omdat je het ergens niet mee eens bent. Niet doen.
Lees ook: 10 dingen die zelfverzekerde en succesvolle mensen iedere dag zeggen.