Wat betekent de mantra ‘Om Namah Shivaya’ eigenlijk?

Aan het begin of aan het einde van de yogales neuriën we vaak met z’n alle een mantra. Vaak weet ik niet precies wat ik aan het ‘chanten’ bent. Van mijn eerste gemompel ever werd ik zelfs erg ongemakkelijk, het voelde vaag en zweverig maar inmiddels voelt het krachtig en wil ik het ook helemaal niet verklaren. Mantra’s zijn namelijk niet wetenschappelijk bewezen, het is een gevoel.

Dat mantra’s niet wetenschappelijk bewezen zijn, wil niet zeggen dat ze geen betekenis hebben. Iedere mantra heeft zo z’n eigen doel. ‘Om Namah Shivaya’beschermt je en brengt je in balans. Het is een krachtige mantra in tijden dat je het moeilijk hebt. Neem ’s ochtends de tijd om deze mantra een aantal keer te herhalen en je zult je beter voelen. Je focust je tijdens het chanten op iets groters dan jezelf, zodat je meer rust krijgt in je hoofd. Het houdt je gedachten bezig.

‘Om Namah Shivaya’ helpt je als alles tegen zit, als de wereld zich tegen je keert wijst deze mantra je de weg naar verlossing. Het schept helderheid en het helpt je om een lastige situatie op de juiste manier op te lossen. De mantra vermindert stress en geeft je – beschadigde – zelfvertrouwen een boost. Je leert makkelijker met tegenslagen om te gaan en voelt je beter in balans dan ooit. Hierdoor zal alles makkelijker gaan… zelfs in moeilijke tijden.

Lees ook: werkt een relatie tussen een ‘zweefteef’ en ‘nuchtere boer’?