Werkt een relatie tussen een ‘zweefteef’ en een nuchtere boer?

Wat moet je doen als je partner ineens zijn of haar heil zoekt bij een guru, stapels zelfhulpboeken leest en dagelijks het huis zuivert met witte salie? Voor sommige mannen of vrouwen is dit een nachtmerrie. Toch komt er in deze tijd steeds meer aandacht voor bewustzijn, spiritualiteit en het herontdekken van jezelf met alle gevolgen van dien.

Het is iets heel moois en puurs als je het roer om durft te gooien en je je hooggevoeligheid kunt gebruiken als krachtige tool om de wereld een stukje mooier te maken. Iedereen is schepper van z’n eigen leven en leeft het leven op een eigen unieke manier. Dit wetende kan het zijn dat je je verder wilt verdiepen in de ontwikkeling van je mind, body en spiritualiteit. Dit wordt niet door iedereen als iets positiefs gezien. Zeker als jij je opeens stukken verder spiritueel ontwikkeld dan je partner kan er onbegrip ontstaan.

Nu ben ik niet perse op zoek naar mezelf, maar voor veel mensen gaat mijn spirituele kennis toch een tikkeltje te ver. Ik ga wekelijks naar de yoga en de wijsheden die ik aan het begin van de les meekrijg deel ik regelmatig, ik geloof in de werking van edelstenen en sta open voor alles wat er op mijn pad komt. Als ik iets lees over het huis Feng Shui inrichten wil ik dit meteen doen. Een opgeruimde kamer is belangrijk voor positieve energie in huis en eigenlijk mag een deur zich nooit achter een bank bevinden, dit zorgt voor onrust. Staat je bank toch midden in de kamer en bevindt de deur zich achter deze bank? Zorg dan dat er een sidetable achter de bank staat met daarop planten of lampen zodat je toch een afgeschermd gevoel hebt. Pure onzin volgens mijn vriend. Maar goed. Deze voorbeelden hebben niet eens een hele grote impact, maar wat denk je van een retreat? Zo kun je jullie vakantie samen wel vergeten. Het is ook niet handig als de een plantaardig eet en hier zo in geloofd dat de ander verplicht alleen maar groen als dagelijkse kost voorgeschoteld krijgt. Sommige dingen zijn belangrijk om over na te denken. Want hoe ga je je kinderen opvoeden? Veganistisch of mogen ze alles eten?

Er bestaat geen goed of slecht
Oordeel niet te hard over de levensstijl van een ander. Natuurlijk is dagelijks vlees eten écht niet nodig en als je na het lezen van dit artikel in De Correspondent nog steeds behoefte hebt aan vlees moet je dat zelf weten. Maar roepen dat vegetariërs aanstellers zijn? Dat gebeurt nog steeds te vaak. Er is veel onbegrip voor mensen die bewust kiezen voor een bepaalde levensstijl en dat is niet te snappen.

Dring jouw gedachtes niet aan een ander op
Iedereen mag geloven wat hij of zij wil. Je kunt een ander niet afdwingen om in hetzelfde te geloven. Spiritualiteit is niet voor iedereen weggelegd en erg persoonlijk, bewandel daarom je eigen pad. Is jouw partner vanaf het eerste moment totaal niet geïnteresseerd? Dan lukt het je toch niet om hem of haar te overtuigen.

Zo werkt jullie relatie als de een spiritueel verder ontwikkeld is
Liefde overwint alles. Dat jullie heel anders in het leven staan hoeft de relatie niet te beïnvloeden, je kunt zelfs van elkaar leren. Sommige keuzes die je maakt hebben een hele grote invloed op je relatie, het hebben van een kinderwens bijvoorbeeld of het bedrijven van vrije liefde. Maar een ander geloof? Een ander eetpatroon? In principe zijn dit geen redenen om er een punt achter te zetten. Zolang je elkaar maar in je waarde laat, niet oordeelt en praat over gevoelens. Luister ook naar de ander, zelfs als dingen je niet interesseren. Zolang jullie emoties uitwisselen, duidelijke afspraken maken en elkaar accepteren komt het heus wel goed. Dan kunnen de zweefteef en nuchtere boer best door één deur.

Lees ook: 3 manieren om ‘Dadirri’ te ervaren in de natuur.