3 manieren om ‘Dadirri’ te ervaren in de natuur

Dit artikel gaat over ‘dadirri’ wat betekent luisteren naar je innerlijke zelf en in stilte een groter bewustzijn creëren. Het is een natuurlijk gevoel dat iedereen op kan roepen maar waar we vaak niet aan toe komen. ‘Dadirri’ is een spiritueel begrip waar iedereen zo nu en dan behoefte aan heeft.

‘Dadirri’ wordt ook wel ‘diep luisteren’ genoemd en er zijn geen woorden voor nodig. Wel geduld. Want ‘dadirri’ leert je om eerst te observeren voordat je handelt. Dit is in de natuur altijd al zo geweest, alleen in onze gemaakte wereld willen we niet meer afwachten. We willen actie. ‘Dadirri’ stamt af van de Aboriginals en in deze cultuur was het belangrijk om dingen niet gehaast te doen. Aboriginals ondernamen alles stap voor stap, ze leefden één met de natuur, één met de seizoenen.

Helaas leven we steeds minder in de natuur en dit heeft invloed op de ontwikkeling van de mens. In het boek ‘Nature and The Human Soul’ van Bill Plotkin staan drie redenen waarom het belangrijk is om natuur niet te onderdrukken en juist meer te integreren in ieders leven. Júíst in een tijd waarin de industrie groeit en groeit, waarin mensen veeleisende banen hebben en meer druk van cultuur voelen dan dat de natuur aanwezig is.

1. Gemaakte levens
Het overgrote deel van de dag spenderen we in een gemaakte omgeving zonder levensenergie. We werken en wonen in gebouwen van steen, ruimtes worden kunstmatig verlicht en we staren aan een stuk door naar beeldschermen. We worden bestookt met emails, berichten, telefoontjes en televisie of games. Dit zorgt voor een overgestimuleerd brein en ondergestimuleerde gevoelens. Langzamerhand raak je de verbinding met jezelf kwijt.

2. Reflectie van de ziel
Onze ziel is een vibrerende energie die altijd aanwezig is. Als we in de natuur zijn, hebben we automatisch een diepere verbinding met deze energie. We hebben meer ruimte om te ‘zijn’, om te ontdekken wat we écht willen en om te reflecteren op onze keuzes. Dit zorgt voor innerlijke balans. Het is niet zomaar dat mensen gaan wandelen om hun hoofd leeg te maken. Je snijdt voor een kort moment de banden door met de ‘gemaakte wereld’ en luistert naar je gevoel.

3. We hebben natuur nodig
Je hoeft je niet per se met de natuur te verbinden, maar je moet deze wel respecteren. Mensen zijn afhankelijk van de natuur en niet andersom. De lucht die we inademen, het voedsel dat we eten en het water dat we drinken, alles wordt ons gegeven door de natuur. Als we de natuur kapot maken lijden we zelf misschien nog wel het meeste.

De natuur is de meest inspirerende, rustgevende en helende omgeving die we kennen. In onze consumptiemaatschappij waarin we vooral streven naar materialistische zaken, wordt de natuur te vaak voor lief genomen. Het is gratis en we vergeten dat we de natuur niet bezitten maar er zelf een onderdeel van zijn. Ervaar de natuur vaker in al z’n puurheid en pas ‘dadirri’ toe. Ga wandelen in het park of in de bossen. Spendeer de eerste vijf minuten niet aan je omgeving maar aan jezelf. Luister intens. Vervolgens focus je je vijf minuten lang op de omgeving. De wind door je haar, de warmte op je huid, de druppels regen of zelfs het gevoel van de grond onder je voeten. Hierna neem je de omgeving in je op, de planten, de bomen en de dieren. Uiteindelijk ben je een met de omgeving en sta je zelf met beide benen stevig op de grond. Dit is ‘dadirri.

Lees ook: 3 zinvolle communicatietips voor hoogsensitieve mensen.