Vrouwen schaffen massaal faux fur jassen aan maar wat is eigenlijk de impact van al dit nepbont?
Beeldig vind ik ze: mega grote jassen waarin je je een teddybeer waant. Van faux fur uiteraard want echt bont, daar beginnen wij niet aan. Op straat zie ik om de haverklap een modemeisje gehuld in een nep bontje voorbij paraderen. Ga maar eens tellen, het zijn er veel. Maar is het eigenlijk wel zo goed? Dat imitatiebont? Of kleven ook daar weer grote nadelen aan? Op het internet stuitte ik op een onderzoek van Refinery29 waarbij beweert wordt dat een jas van nepbont 4 keer meer schade aan het ecosysteem aanbrengt. Bovendien schrijven ze dat het fluffy materiaal 2,3 keer meer bijdraagt aan klimaatsverandering. Ai…
Betekent dit dat faux fur net zo schadelijk is als echt bont? Dat wordt niet gezegd. Wel wordt er aangekaart dat bont en nepbont beide op een andere manier een schadelijke impact hebben op onze planeet. Gelukkig zijn er steeds meer mensen ervan overtuigd dat het verkeerd is om dieren te vermoorden voor menselijke consumptie. Of het nu gaat om een lap vlees op je bord of om een lap vlees om je lichaam: het is in principe hetzelfde. Onlangs is wel bewezen dat een kilo konijnenbont (of lamabont) minder impact heeft op het milieu dan wanneer je jassen vervaardigt met een kilo polyester. Het fokken van konijnen is een duurzaam proces omdat het milieu weinig lijdt, dit komt met name omdat konijnen herbivoren zijn. Diervriendelijk is het niet maar het is beter voor het milieu.
De levensduur van een jas
Ook is de levensduur van het faux fur en echt bonte kledingstuk onder de loep genomen. Jassen van echt bont gaan vaak een leven lang mee… van generatie op generatie. Een faux fur exemplaar wordt vaak na een seizoen al opgeruimd. Slow fashion vs. fast fashion speelt een belangrijke rol bij de impact van mode op het milieu. In tweedehands winkels zie je regelmatig echte bontjassen hangen maar neppe exemplaren belanden eerder bij het grof vuil. Als je je bedenkt dat faux fur (polyester) een vorm van plastic is, weet je dat het niet biologisch afbreekbaar is. Sterker nog: de synthetische microvezels uit polyester kledingstukken komen ook in ons drinkwater terecht. Dus mocht je een neobontje aanschaffen, bedenk dan wel dat je hier zuinig mee omgaat! Elk kledingstuk waar jij jouw geld aan uitgeeft heeft impact op het milieu. Probeer te investeren in kwaliteit in plaats van kwantiteit. Koop tweedehands… en breng je kleding voor een nieuwe ronde weer naar een tweedehands winkel of rommelmarkt. Laten we proberen om op een circulaire manier met mode om te gaan! Dan blijft het iets moois.