Vaak vlak voor de wekker wakker worden, dit is de why!
Wat een verademing kan het zijn om soms vlak voor die wekker wakker te worden. Heb je toch gelijk het idee dat je een stuk uitgeruster wakker wordt, dan wanneer je je kapot schrikt van die laaiend irritante wekker? Maar hoe kan het eigenlijk dat je vlak voor de wekker wakker wordt? Hebben we een eigen ingebouwde wekker? Ik zocht het voor je uit!
Voor de wekker wakker worden, hoe dan?
Regelmaat, that’s it! We hebben allemaal onze eigen biologische klok. Onze hersenen houden ‘m draaiende. Deze laatsten bepalen wanneer je je ’s avonds slaperig begint te voelen, maar ook wanneer je uit dromenland ontwaakt. Nu zijn we af en toe helden in het compleet in de war schoppen van die klok. Van jetlag tot een nachtje aardig doorpakken, vind die klok niet ideaal. Regelmaat, daar doet je biologische klok het het beste op. Als je elke avond rond hetzelfde tijdstip in bed ploft en opstaat, dan raken onze hersenen daaraan gewend. Heb je een fijne routine te pakken, dan gaat je lichaam daaraan wennen en gaat je biologische wekker dagelijks pak ‘m beet rond hetzelfde tijdstip. Winning!
Ochtendmensen grootste kansmakers
Grofweg hebben we de ochtend- en avondmensen. Behoor je tot die tweede categorie, dan is de kans minder groot dat je door je biologische wekker (en dus vóór je wekker) wakker wordt. Avondmensen kruipen ’s avonds vaak later onder de wol, waardoor automatisch het biologische klokje later afgaat. Voor ochtendmensen geldt juist dat ze vaak eerder in bed duiken, daardoor eerder aan hun aantal slaapuren komen, en dus meer kans hebben om voor die #$%@-wekker wakker te worden. Hoe simpel kan het zijn, nighty night!