Een veilig thuis is niet vanzelfsprekend
Het lijkt zo normaal: dat je na je studie of werk lekker naar huis gaat en op de bank kruipt. Zo ben je opgegroeid. Je huis is je veilige haven, een plek waar jij helemaal jezelf mag zijn. Helaas is dit niet voor iedereen het geval. Sterker nog: er zijn duizenden kinderen die dit ’thuis’ gevoel nog nooit hebben ervaren. Dit heeft impact op de rest van je leven.
Vroeger had ik een vriendin, een drukke en tikkeltje brutale chick. Ze was sterk, hield van jongensdingen en vechtsport. Maar wat ik niet wist is dat haar dominante vader haar thuis terroriseerde, daar sprak ze niet over. Nooit. Totdat ze er op een dag niet meer was. We kregen het bericht dat ze voor de trein was gesprongen. Niemand wist waarom, al haar vriendinnen zaten met dezelfde vraag. Ze leek zo happy! Maar niemand was ooit bij haar thuis geweest, best gek. Één vriendin wist van haar verschrikkelijke thuissituatie en dit bleek uiteindelijk ook de oorzaak voor het leed wat ze met niemand deelde.
Wat ik wil zeggen: wat je niet weet, is misschien dichterbij dan je denkt. Vergeten kinderen krijgen vaak veel ellende op hun bordje en wanneer ze kunnen ontsnappen aan een onveilige thuissituatie is het belangrijk dat ze zich op een andere plek wél veilig voelen. Helaas blijkt dit in de praktijk een hele opgave en worden uit huis geplaatste kinderen van pleeggezin naar pleeggezin verplaatst. Stel je voor: dat je steeds opnieuw moet beginnen, dat je je nergens kunt vestigen. Nergens kun je een échte band opbouwen met vriendjes en vriendinnen die je vertrouwt. Juist dit vertrouwen is belangrijk om als kind weer in je kracht te komen. Om je te ontwikkelen als persoon. Het vergeten kind zet zich daarom in voor voor een liefdevol thuis waar het kind mag blijven. Onnodig doorplaatsen zorgt voor stress! Daarom is er een landelijke campagne gestart: het hartenhuis. Dit huis staat symbool voor een veilig thuis. Vind jij ook dat ieder kind recht heeft op een vertrouwde basis? Teken dan de petitie.