Spring je suf: waarom touwtjespringen zo’n allround work-out is

Touwtjespringen iets van vroegûh op het speelplein? Ben je mal! De springtouwen vliegen over de digitale toonbank om thuis aan het springen te slaan. Geen gekke tendens als je je bedenkt dat het oldschool touwtjespringen een complete en afwisselende work-out voor le body is. Voetjes van de vloer!

Touwtjespringen gaat voor the total package

 

Zeg je ’touwtjespringen’ dan popt spontaan het gouwe ouwe riedeltje (althans bij ons) op: “In spin, de bocht gaat in, Uit spuit, de bocht gaat uit.” Zonder dat je het in je kinderjaren doorhad, was je hartstikke sportief bezig. Want wat blijkt? Het is een effectieve training om je conditie een oppepper te geven (hai hogere hartslag), je traint kracht en je coördinatie, reflex en concentratievermogen knappen ervan op.

En daar houdt het voordelenlijstje niet op. Touwtjespringen betekent veel calorieën verbranden (10 minuten springen = 30 minuten hardlopen) en je traint verschillende spiergroepen tegelijkertijd. De b’s zijn gecoverd: benen, billen, buik en armen (bye bye kipfiletjes). Tot slot is al dat gehups een massage voor je spierweefsel, waardoor je cellulite wordt aangepakt. Bang dat je van al dat springen spataders oploopt? Nee joh, touwtjespringen boost je bloedsomloop waardoor je ze juist voorkomt. Iets met beter voorkomen dan genezen.

touwtjespringen work-out

 

5x touwtjespringen doe je zo

Touwtjespringen is tóp als opwarming, aanvulling op je huidige trainingsschema of als work-out op zich. Voordat je losgaat, bouw het wel rustig op hè.

  • Waar je als koter met elk springspul genoegen nam, geldt dat niet voor work-outen met een springtouw. Het is belangrijk dat je springtouw de juiste lengte heeft. Wat je doet: ga met je voeten midden op het touw staan en zorg ervoor dat de handvaten tot vlak onder je oksels komen.
  • Net als met hardlopen, hebben je knieën en voeten ‘klappen’ op te vangen. Draag daarom sportschoenen met goede demping, zodat je sprong wordt gebroken.
  • Spring het liefst op een ondergrond die licht meeveert. De fitnessvloer is perfect, maar je houten vloer thuis doet er ook niet aan onder.
  • In de ideale wereld spring je 3 keer per week waar en wanneer je maar wil. Begin bijvoorbeeld met 1 minuut springen, halve minuut rust en herhaal dit meerdere keren. Je kan ook 2 keer 50 sprongen doen met elk 30 seconden rust, dan 2 keer 150 sprongen plus 2 keer 60 seconden rust, en tot slot afsluiten met de 2 keer 50 sprongen met 30 seconden rust tussendoor.
  • Uitgesprongen en klaar met je sportsessie? Rek, strek en wees extra lief voor je kuiten.

Spring baby, spring!