Wereldreis te duur? Met deze tips ga je binnen 6 maanden op reis!

Tegenwoordig lijkt iedereen wel op wereldreis te zijn. De een na de ander koopt een enkeltje naar het paradijs terwijl jij nog in het koude Nederland zit. Maar hoe doen die mensen dat eigenlijk? Heeft iedereen soms een geldboompje in de tuin staan die jij nog niet hebt ontdekt? Met deze tips kan jij (met een beetje geluk) binnen zes maanden ook op wereldreis!

Tip 1: Het begint allemaal met sparen.

Jawel, het vieze woord sparen! Misschien had je gehoopt dat ik met een schatkaart zou komen naar een magische geldboom, maar die geldboom zit al in je portemonnee. Jij geeft ‘m alleen elke keer uit… Maar hoe doe je dat nu eigenlijk sparen? Dat begint bij je huidige financiële situatie goed inzichtelijk maken. Wat zijn je vaste lasten,wat krijg je precies binnen en wat hou je iedere maand over. Dit verschil zet je (deels) iedere maand weg op je spaarrekening. Zelf heb ik een automatisch spaarplan ingesteld, waarbij iedere maand een vast bedrag opzij wordt gezet. Zo voel je eigenlijk helemaal niet dat je spaart. Het is uiteraard wel de bedoeling dat je dat geld op je spaarrekening laat staan en hier niet stiekem van gaat snoepen 😉

Tip 2: Stel een dagbudget in

Dit helpt je om je te houden aan je spaarplan. Voor het plannen van mijn reis, had ik een dagbudget van €10,- voor mezelf bedacht. Dit is uiteraard voor iedereen aan te passen, afhankelijk hoeveel je nodig denkt te hebben. Bedenk het zo; voor iedere €10,- die jij bijna dagelijks aan koffietjes/ lunch uitgeeft, kan je een dag leven in Azië…

Tip 3: Thuis eten is hip

Dit is echt dé gouden tip van alle bespaartips. Maak zelf je eten! Maak je eigen lunch alvast thuis, of koop ingrediënten waar je meerdere keren lunch van kunt maken. Hetzelfde geldt voor avondeten. Goedkoop eten betekent niet slecht eten. Je kunt ook gezond eten voor nog geen €4,- per persoon. Rijst, groenten en optioneel een stukje kip. Of pasta kost ook geen drol. Maar grote porties zodat je de rest morgen mee kunt nemen als lunch (of in kunt vriezen). Daarnaast is thuis eten met vriendinnen ook reuze gezellig. Ruim je huisje lekker op (sowieso goed voor je geest) en dek de tafel gezellig op. Tijd voor een girls-night!

Tip 4: Koop je tickets met oude kleding

Dit kan je nog wel eens flink wat geld opleveren. Verkoop je kleding! Laat me raden, jij hebt stiekem een kast bij je moeder staan gevuld met kleren die “misschien ooit in de toekomst bij een bruiloft” aan gaat doen. Juist. Dit is je geldboom, vriendin! Vind een tweedehands verkoop site op Facebook, zoals Amsterdam Yard Sale, of gebruik marktplaats. Niet alleen kleding, maar ook boeken, spelletjes, meubels, sieraden, gadgets, etc. kan je allemaal verkopen. Mits je het niet gebruikt natuurlijk. Van alle spulletjes die ik voor mij reis heb verkocht, heb ik mijn ticket naar Bali kunnen kopen. Dat is toch best lekker!

Tip 5: Wees toerist in eigen stad

Het zal je verbazen hoeveel leuke dingen er te doen zijn, die niet al te veel geld kosten. Zeker Amsterdam biedt veel opties voor een beperkte portemonnee.  Je kunt zelfs “gratis” uiteten! ‘Taste Before You Waste’ organiseert bijvoorbeeld community dinners waarbij je heerlijk kunt eten op basis van donatie. Een beetje creatief zijn brengt je vaak al een heel eind.

Tip 6: Maak een mood-board

Ok dit gaat je wellicht niet letterlijk geld besparen, maar het is wel een goede stok achter de deur. Alleen al het proces van het opstellen van het board, zorgt voor veel energie en doorzettingsvermogen. Laat staan elke dag wakker worden en kijken naar alle plekken waar je van droomt om ze ooit te zien. Als je daar geen kracht uit haalt!

Tip 7: Kijk of je ergens op kunt besparen

Zoals je energie rekening bijvoorbeeld. Ik wissel bijvoorbeeld elk jaar van energieleverancier en doordat ik erg spaarzaam ben met energie, krijg ik elk jaar een paar honderd euro terug. Dat is toch lekker gespaard! Maar ook je telefoonrekening of je sportabonnement, passen deze nog wel bij je huidige levensstijl? Zonde om te betalen voor dingen die je eigenlijk niet gebruikt.

Uiteindelijk is alles haalbaar als je je hoofd er maar toe zet. En natuurlijk is ieders portemonnee (en levensstijl!) anders. Maar als je elke maand iets opzij zet voor de aankomende zes maanden, dan weet ik zeker dat je een begin aan je wereldreis kunt maken. Wellicht gaat de reis naar een bestemming iets dichterbij huis of niet zo lang, maar hey; wie heeft gezegd dat een wereldreis aaneen gesloten moet zijn? Het is jouw droom en jij bepaalt zelf hoe je deze invult. Niet vergeten!

Heb jij bespaartips of ervaring met het sparen voor een mooie reis? Deel dan nu je ervaring met Enfait!

Lees ook: Tips om het vakantiegevoel thuis vast te houden