Te lang slapen in deze Coronacrisis? Doe maar niet!

Yehesss, geen wekker om 7:00. Vier keer snoozen? Ja, let’s do! Opeens was daar de Corona quarantainetijd. Dag ritme. Hallo thuis rondhangen tot je een ons weegt én…zeeën van extra slaap pakken. Alleen kan je beter die snooze-knop per direct een dikke doei verkondigen, want te lang slapen is dus niet heel bevorderlijk voor je gezondheid. Langslapers, liever een uurtje of twee minder zzz’s als het even kan. Dit is waarom.

Te lang slapen vergroot gezondheidsrisico’s

Net als te weinig uren in je liefdesnestje doorbrengen, is ook te lang slapen een no go. En te lang slapen betekent dan 8 uur of langer liggen te meuren. Ondanks dat je het misschien aan jezelf kan verkopen dat je je lichaam met die extra uren slaap net die extra tijd geeft om te herstellen van de hectische dag ervoor, is dat pure nonsense. Want wat blijkt? Wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat het risico op uiteenlopende gezondheidsproblemen toeneemt naarmate jij langer in je bed vertoeft.

Risico #1: Diabetes

Volgens het Diabetesfonds hebben de slapers die zo’n 9 à 10 uur per nacht maken een grotere kans om diabetes type 2 te krijgen. De laatste jaren blijft het bewijs groeien dat te veel slapen – net als te weinig – impact heeft op de suikerstofwisseling. Een negatieve impact. Ons lichaam moet dan blijkbaar harder z’n best doen om overdag de suikerspiegel in het bloed op pijl te houden. Schommelt dit te veel, dan kan dat na verloop van tijd leiden tot diabetes.

Risico #2: Hart- en vaatziekten

Daar waar je in eerste instantie waarschijnlijk denkt dat lekker lang zzz’en je hart een adempauze geeft, blijkt niets minder waar te zijn. Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge hebben maar liefst 9,5 jaar lang 10.000 mensen gevolgd, en hen gevraagd naar hun slaapgedrag. En wat bleek? De kans om een beroerte te krijgen stijgt met maar liefst 46% voor de langslapers. Het lijkt erop dat tussen de 6 en 8 uur slapen op de lange termijn de kleinste kans op hart- en vaatziekten oplevert. Wekker zetten dus!

Risico #3: Overgewicht

Canadese onderzoekers vonden een relatie tussen gewichtstoename en de hoeveelheid slaap. De langslapers waren gemiddeld genomen 4 kg zwaarden dan de mensen met dezelfde risicogenen die een gezond(er) slaappatroon naleefden. Het bleek zelfs dat mensen die langer dan 9 uur per nacht maken 21% meer kans op obesitas hebben, vergeleken met de normale slapers (6 tot 8 uur). Voor mensen met een hoog genetisch risico op obesitas is het noodzakelijk om te zorgen voor gezonde nachtrust. Bizar of niet, mensen die zwaarder worden gaan langere nachten maken om te herstellen van de dag ervoor. Kip-ei.

Risico #4: Hoofdpijn

En dan is daar nog de hoofdpijn die je kan krijgen als je te veel uren in de slaapkamer doorbrengt. Bedank de schommelingen in de neurotransmitters maar. Zij triggeren de pijn in je hoofd. Andere onderzoekers stellen dat het vooral te maken heeft met een lage bloedsuikerspiegel. Lang slapen betekent lang niet eten. De oplossing is dus heel simpel, net wat minder uren zzz.

Sweet dreams!