Tao down doormiddel van moderne meditatie

Het taoïsme is een is een Chinese levenswijze waarbij alles in perfecte harmonie is. Om deze harmonie te creëren ben je voortdurend in beweging. Alles verandert, het een bestaat niet zonder het ander en voor alles komt er een goed moment. Een van de belangrijkste dingen is dat periodes van inspanning en ontspanning elkaar dienen af te wisselen.

Na een drukke dag heb je een rustig moment voor jezelf nodig. ‘Yin’ energie maakt plaats voor ‘Yan’ energie. Yin en yang zijn, net als de Tao, in alles aanwezig. Alles vormt een geheel als het samen goed gaat, het een is niet beter dan het ander. Het een kan niet zonder het ander. Juist de eenheid van alles creëert een perfecte balans. Dit geldt ook voor tao mediatie waarbij je niet streeft naar het hoogst haalbare maar waarbij je tot rust én in beweging komt. Het is overdenken, bezinnen, creëren en opnieuw beginnen. Er zijn geen regels. Ga gewoon zitten en begin. Tao is een weg en meditatie is een tool. Neem ongeveer twintig minuten voor jezelf en als je wilt kun je een guided meditatie voor beginners erbij pakken die je begeleid.

Concentreer je tijdens het mediteren op jouw organen, jouw lichaam. In het taoïsme is het visualiseren van je lichaam belangrijk. Via tao meditatie zuiver je je organen van emoties en stress en transformeer je deze naar energie. Verdriet zit bijvoorbeeld in de longen, ongeduld in het hart, woede in de lever en angst in de nieren. Als je lever uit balans is, word je dus heel snel boos.

Tao focust zich op positiviteit en een betere connectie met jezelf en met ieder levend wezen op deze aarde. Je hebt geen yogamat nodig om een moment voor jezelf te nemen of om in contact te komen met jouw lichaam. Visualiseer de energie van jouw lichaam en probeer blokkades op te heffen.