Stephen Hawking was naast natuurkundige een voorbeeld voor velen

De Britse wetenschapper Stephen Hawking is op 76-jarige leeftijd overleden. Dit is erg bijzonder aangezien hij op zijn eenentwintigste de diagnose ALS kreeg. De meeste mensen die dit vonnis te horen krijgen leven nog zo’n twee tot vier jaar, hoe kan het dan dat Hawkings nog 50 jaar te leven had?

ALS is de ziekte waaraan mijn vader drie jaar geleden kwam te overlijden. In deze periode kreeg deze verschrikkelijke spierziekte steeds meer aandacht door de ALS City Swim en internationaal door de Ice Bucket Challenge (waarbij mensen een emmer ijswater over hun ooft goten). ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) is een ongeneeselijke spier- en zenuwziekte waarbij de motorische zenuwcellen in de hersenstam en het ruggenmerg worden aangetast. Deze zenuwcellen zorgen voor de overdacht van prikkels vanuit de hersenen, via de zenuwen naar de spieren. Als door ALS de prikkels niet meer gegeven worden, gaat het spierstelsel in rap tempo achteruit. Mensen met ALS kunnen aan het einde van de rit vaak niet meer eten, lopen, praten en uiteindelijk gaat ook ademen niet meer vanzelf.

Ook Hawkings had al in een vroeg stadium spieruitval en hij kon niet meer spreken. Hij werd ook wel ‘de genie in de rolstoel’ genoemd en was – en is nog steeds – een voorbeeld voor velen. Niet alleen zijn briljante brein of zijn kijk op het heelal en de mensheid hebben de wereld voorgoed veranderd, ook zijn ziekteverloop zorgt voor vraagtekens én hoop. Ondanks zijn omstandigheden leefde Hawkins met veel humor. Een van zijn uitspraken luidde: “Mijn arts-assistent herinnert me eraan dat, hoewel ik een doctoraat in de natuurkunde heb, vrouwen een mysterie moeten blijven.”

Wetenschappers willen er graag achterkomen waarom Hawking nog zo lang kon leven. Als ze zijn “geheim” kunnen ontrafelen, kunnen ze de ziekte beter begrijpen en mogelijk andere patiënten helpen.

Wil jij het verhaal van Stephen Hawkings zien? De film ‘The Theory of Everything’ gaat over zijn leven voor en tijdens de ziekte: