Slaap inhalen, kan dat eigenlijk wel?

Niet aan je uren broodnodige slaap komen, men wat kan je dat de volgende dag merken. Het is funest voor je gemoedstoestand, focus, immuunsysteem en geheugen. Maar kan je die misgelopen slaap inhalen door de volgende avond mooi extra vroeg onder de wol te kruipen of…? Ik zocht het voor je uit!

Slaap inhalen kan deels

Jezelf in het rood werken op de slaaptekortmeter moet je niet te vaak willen. Soms kan je er alleen door die ene veels te gezellige borrel of door volle maan (hey plafonddienst) niet aan ontkomen. Slaap inhalen door de volgende nacht extra uurtjes te maken, kan dat? Je zou het haast denken, maar het blijkt alles behalve te helpen. Door langer te slapen, verstoor je je biologische klok namelijk compleet. Wil.je.niet. Maar ja, je wil je toch snel weer wat energieker voelen.

Daar komen de powernaps volgens NASA onderzoek om de hoek kijken. De remedie om je slaaptekort op een natuurlijke manier weer op peil te krijgen zonder dat je biologische klok van slag raakt. Zo zou één uur slaaptekort al vragen om 90 minuten aan powernappen. Waarom minimaal 1,5 uur hoor ik je denken en niet één uurtje. Nou, dan zit je nog middenin je slaapcyclus die in totaal 1,5 uur duurt. Word je eerder wakker, dan kan je redelijk uit je doen zijn. Of sikkeneurig zijn. Of nog duffer worden.

Maar hé tuurlijk heb je lang niet altijd de tijd en prioriteit om een Spaanse siësta in te lassen. Gelukkig blijkt een volle powernap-cyclus van 90 minuten niet de enige oplossing. Twintig minuten kan al genoeg zijn om je weer wat frisser en fitter te voelen, en is net kort genoeg om niet in diepe REM-slaap te komen. En wanneer dan het beste die powernap te doen? Tussen 13:30 en 15:30, precies wanneer de Spanjaarden ook de pannen erop gooien (en dat is dus niet zomaar, zo blijkt). Nighty night!