Reken af met een vertekend lichaamsbeeld

Vergeet de media en social media. Als we het hebben over een vertekend lichaamsbeeld, dan zijn we daar mede zelf schuldig aan. We vergelijken onszelf namelijk met ons lichaam van vroeger óf zijn teveel bezig met ons toekomstige lichaam.

21 dingen die je kunt doen om jezelf iedere dag uit te dagen.

Jep. Onze mening is niet enkel gevormd door strakke health bloggers op Instagram, deze mening hebben we voor een groot deel aan onszelf te danken. We zien ons lichaam iedere dag, we merken iedere verandering en zelfs kleine afwijkingen voelen als falen. Als je lekker in je vel zit is er niks aan de hand, maar gaat het even minder lekker? Dan blik je met weemoed terug naar tijden dat je net één centimeter minder taille had. Dat moet toch weer kunnen? You did it before.

Het gras is altijd groener
You did it before? Ja hallo! Toen was je 20, nu ben je bijna 30. En over 10 jaar zou je willen dat je nog zo strak in je vel zou zitten als nu. In het begin van de pubertijd zat je met smacht te wachten op borsten, aan het einde van de pubertijd verlang je intens naar jouw lichaam zonder heupen. Maar je wilt wel alvast van die babyface af dus daar mag best een paar jaar bij. Om er een paar jaar later met dure crèmes een aantal jaren af te smeren. Want vroeger was je gezicht nog zo glad als een babybil. Wat is dat toch? Waarom kunnen we nu nooit eens tevreden zijn?

Zelden zien we onze schoonheid in het nu. Het lijkt verdomd moeilijk om pluspunten te zien in plaats van minpunten. Want daar mikken we op. We kunnen er altijd net iets beter uitzien. Slanker, frisser en stralender. En dat is onze grootste valkuil. Want blik eens terug op foto’s van vroeger, waarom wilden we er ook alweer anders uitzien? Oké, misschien past dat paarse haar niet meer bij ons en die tanktop zouden we nu never nooit meer aantrekken. Maar toegegeven: we zagen er goed uit! Waarom zagen we dat niet?

Het leven overkomt je
We kunnen het tij niet keren maar we weten wel dat het belangrijk is om nú de beste versie van jezelf te zijn. Onze toekomstige versie brengt ons – nog – niks, en onze oude versie hebben we achter ons gelaten. Daarbij, verandering komt nooit alleen. Niet alleen ons lichaam ziet er in de loop der jaren anders uit, ons hele leven is op de schop genomen. We hebben een ander huis, ander werk, andere relaties. Zeg maar gerust: een heel ander leven. Het leven overkomt je.

Ondanks alle veranderingen blijft een ding hetzelfde: je wilt goed voor jezelf zorgen. Logisch. Als jij het niet doet, doet niemand het. Bovendien als je niet goed voor jezelf zorgt is het ook niet mogelijk om voor een ander te zorgen. Jouw lichaam is heilig en je doet je uiterste best om zo gezond en fit mogelijk te leven. Sporten en gezond eten helpen hierbij. Gebrek aan tijd niet.

Wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je zenuwachtig bent?

Tijd is een probleem
Toch is tijd een probleem. Hoe ouder we worden, hoe minder we hiervan hebben. Het leven is vol en dat zie je. Stress zorgt bij ons voor wallen en minder tijd betekent minder sporten waardoor we niet meer zo strak in ons vel zitten. Maar we hebben ook veel liefdevolle relaties opgebouwd, we hebben meer bereikt en zijn stukken wijzer geworden. Daarbij hebben we flink wat meer zelfrespect dan vroeger. Nee ons lichaam ziet er misschien niet meer uit als begin twintiger jaren maar ons leven ook niet. En dat willen we ook helemaal niet. Want wij vinden het leven fijn zoals het nu is!

En het is niet zo dat ons lichaam ons in de steek laat, wij laten ons lichaam in de steek. Omdat we willen voldoen aan een ideaalbeeld wat eigenlijk nooit het ideaalbeeld is geweest. We vormen ons leven, maar vervormen ons ideaalbeeld. Het lijkt ons verstandig om dat laatste niet meer te doen. Want, als je het zo bekijkt ben je eigenlijk altijd op je best!